
Obor HoReCa krvácel 14 měsíců. Nikdo z nás tuto situaci nečekal a nebyl na ni připravený. Přinesla mnoho změn nejen pro nás, zástupce oboru, ale i pro naše zákazníky.
Právě 2. listopadu začal již 21. kongres HOREKA 112. V úvodu se představila mladá krev gastronomie – Kristína Nemčková, Made by Kristína, vítězka soutěže MasterCheff Česko pro rok 2019, držitelka Grand Diplôme na londýnské škole Le Cordon Bleu, čerstvá posila michelinské restaurace Story v Londýně.
Taky nabídneme dva pohledy na budoucnost, a to ekonomický i názor epidemiologa. „Máme strach, abychom opět neměli přeplněné nemocnice. Stále nám to hrozí,“ řekl Rastislav Maďar, epidemiolog, odborník na cestovní medicínu a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.
Vladimír Pikora, hlavní ekonom analytického domu Next Finance nahlédl pod pokličku čísel: „Jak se situace projevovala v HoReCa sektoru? Začátky roku 2020 byly slibné, s pandemií ale vše padlo. S oživením se sice otevřelo, tržby se ale nedostaly na čísla před pandemií. V zimě roku 2020 jsou oproti předešlému roku nižší oproti roku 2019 o 40 %. Na jaře a v léte 2021 přichází růst o několik desítek procent, ale oproti roku 2020, stále to ještě nejsou čísla z roku 2019.“
O destinačním managementu promluvili Veronika Janečková, ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce, Agentura CzechTourism a Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko. „Pokud se podnitakelé v cestovním ruchu nezapojí do destinačního managementu v regionu, tak se informace o nich nedostanou tak daleko, jako když spolupracují s destinační společností.“
V panelové diskuzi se podíváme na minulost i budoucnost gastronomie s pandemií. Vystouili v ní: Luboš Kastner, člen představenstva a garant projektu Moje restaurace, Asociace malých a středních podniků a živnostníků; Lukáš Pytloun, majitel, Pytloun Hotels
Rastislav Maďar, epidemiolog, odborník na cestovní medicínu a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity; Sylvio Spohr, majitel, Cafe Louvre a prezident Asociace restauratérů Apron a Vladana Horáková, Generální ředitelka Aquapalace Praha, Managing partner Golden Apple Hotels.
Odpoledne se program rozdělil do restaurační a hotelové sekce. Více z kongresu HOREKA 112 najdete v dalším vydání časopisu HOREKA.
Podívejte se na fotky: