logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Jak se v létě dařilo gastru? Po rekordním červenci následoval mírný pokles a nadprůměrné září

20. října 2021
Analýzy 0
530
Jak se v létě dařilo gastru? Po rekordním červenci následoval mírný pokles a nadprůměrné září

Jestli za celou dobu pandemie mělo gastro šanci dohnat ztráty způsobené lockdowny, bylo to během letního vrcholu sezóny. Údaje společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro zařízení, dokazují, že letošní prázdninové tržby rozhodně nebyly špatné. Česká gastro scéna i přes nižší počty otevřených podniků dosáhla už v červenci nejvyšších tržeb za uplynulých dva a půl roku. Srpen pak byl srovnatelný s loňskem i předloňskem a v září si podniky ve srovnání s roky 2019 a 2020 polepšily o víc než 10 procent.

„Během léta se zdražovalo, takže za vyššími tržbami minimálně zčásti stojí navýšení cen. Nicméně třeba v srpnu se projevil naprosto zásadní vliv počasí. Navzdory zdražení byly souhrnné tržby stejné jako loni, protože ve druhé půlce měsíce bylo počasí ve srovnání s červencem podstatně horší,“ komentuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Část podniků zůstává zavřená. Přesto byly červencové gastro tržby rekordní

Naopak v září bylo hodně slunečných dnů. Oproti prázdninám sice souhrnné tržby kvůli konci sezóny klesly, nicméně v porovnání se zářím 2020 byly o 11 procentních bodů vyšší.

Noční život stále v propadu

U většiny segmentů platí, že v porovnání s loňským létem počty otevřených podniků ještě o něco klesly. Výjimku představují kavárny a rychlá občerstvení, kde počty zařízení – i přes krizi – mírně rostou. Souhrnné tržby však byly o prázdninách a v září (i navzdory nižšímu počtu fungujících podniků) meziročně většinou srovnatelné nebo vyšší.

Několik bodů o dvojí kvalitě potravin

Ke konci léta se konečně začala zlepšovat situace i u diskoték a nočních klubů, které kvůli restrikcím víc než rok zůstávaly hluboko v červených číslech. „Koncem léta tržby těchto podniků konečně začaly růst. V září meziročně vyskočily o 75 procent, i tak ale zůstávají pod úrovní předcovidových hodnot z roku 2019,“ komentuje Menclík.

Doslova renesanci už od jarního rozvolnění zažívá kategorie sportbarů. Jejich tržby překračují loňské hodnoty o desítky procent už několik měsíců v řadě. „Hlad sportovních fanoušků po společném sledování přenosů je znát. Začalo to už na jaře hokejovým mistrovstvím světa, následovalo Euro, a v červenci plynule navázaly Wimbledon a olympiáda. Tržby se v tomto segmentu meziročně zvedly jak v srpnu, tak i po skončení prázdnin,“ vyjmenovává ředitel Dotykačky.

Během léta stoupaly tržby i v tradičních restauracích. „V srpnu tržby restaurací meziročně stouply zhruba o desetinu, v září pak dokonce o 21 procent. Je však důležité si uvědomit, že během léta docházelo k růstu cen, takže je těžké vyhodnotit, nakolik za nárůst tržeb může návštěvnost a kolik je dílem zdražování,“ upřesňuje Petr Menclík.

Praha v létě konečně ožila

Pokud jde o jednotlivé kraje, pouze Praha se počtem otevřených provozoven blíží předcovidovému létu 2019, zbytek republiky je na nižších číslech (v některých krajích klesly počty gastro podniků za uplynulé dva roky až o pětinu).

Z pohledu tržeb byly v létě lídry Jihomoravský, Středočeský a Liberecký kraj. Naopak nejhůř jsou na tom kraje Karlovarský a Zlínský. Speciální postavení má Praha, která až do léta výrazně trpěla nedostatkem zahraničních turistů. Během prázdnin se situace začala zlepšovat a Praha zaznamenala nejvyšší nárůsty tržeb oproti minulému roku. V srpnu tržby vyskočily o 22 procent, v září dokonce o 35 procent.

Související články:

Část podniků zůstává zavřená. Přesto byly červencové gastro tržby rekordní Několik bodů o dvojí kvalitě potravin

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!