logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Je zvýšená obava o kontaminaci vody bakterií Legionella po lockdownu oprávněná?

24. května 2021
Hotely 0
813
Je zvýšená obava o kontaminaci vody bakterií Legionella po lockdownu oprávněná?

Státní zdravotní ústav (SZÚ) vydal v souvislosti se zvýšeným rizikem upozornění  na výskyt bakterie Legionella. Je opravdu ostražitost na místě? A je možné přijmout nějaká preventivní opatření? Ptali jsme se Pavla Rybky ze společnosti Sanela, výrobce sanitární elektroniky.

Podle něj je upozornění na místě. „Tím, že byly hotely a penziony dlouhodobě uzavřené, tak je také potřeba kvůli bakteriím Legionella odpustit vodu než vůbec proběhne znovuotevření. Ve velmi malém množství se bakterie vyskytuje ve vodě běžně, problém nastane až ve chvíli, kdy je schopná se množit,“ vysvětluje Pavel Rybka.

Společnosti, zajišťující distribuci pitné vody, dbají na její kvalitu a pečlivě ji sledují, ke kontaminaci proto dochází zřídka, zpravidla při havárii. Skutečné problémy nastávají až v budovách, kde má voda k množení bakterií mnohem lepší podmínky.

„Pro množení bakterie je zásadní teplota vody, ideálně v rozmezí 20 – 45°C. Protože Legionella roste a množí se hlavně ve stojaté vodě, je ideální zajistit, aby voda v potrubí nestála. Standardně proto programujeme všem svým bateriím možnost tzv. automatického hygienického proplachu. U každé baterie je možné nastavit čas sepnutí hygienického proplachu od posledního použití výrobku od 6 do 168 hodin. Nastavitelná je i doba trvání proplachu, od 30 sekund do 5 minut,“ doporučuje.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!