Vůně Francie v centru Brna. William Thomas Artisan Bakery zakládají další provozovnu

Čeští zákazníci si cení kvality potravin čím dál více. Tento gastro trend vnímají i pekaři z Brna Vilém Ráček a Tomáš Kadlec, kteří 29. března otevírají svou třetí provozovnu William Thomas Artisan Bakery v centru Brna v Josefské ulici. Oba se při tom shodují, že založit řemeslnou pekárnu už dnes nestačí a zákazníkům musí provozovatel nabídnout více, než jsou zvyklí očekávat.

 

Řemeslné pekárny v posledních letech přibývají jako houby po dešti, a proto se stává obtížné je od sebe odlišit. „Vnímáme, že je velmi důležité něco nebo někoho neimitovat, ale přicházet s vlastními nápady, které zákazníci ocení,” vysvětlují, zakladatelé pekařství William Thomas Artisan Bakery, Tomáš Kadlec a Vilém Ráček, kteří tento přístup ukazují v praxi například na svých kroláčích, kde spojili křehké croissantové těsto s tradičními moravskými náplněmi jako je tvarohová, jablečná, ořechová a maková s povidly.

Pro čerstvé pečivo z pece do ruky si chodí zákazníci tohoto brněnského pekařství k výdejnímu okénku na Mozolkách nebo do provozovny v Jaselské ulici denně. Jeho základem jsou kvalitní suroviny, pro které, pokud pekaři nemusí, nejezdí dále než za hranice svého kraje. Bio borůvky, mouku anebo velké množství másla např. do hamburgerových bulek kupují přímo od farmářů a výrobců z Moravy.

„Lidé si už zvykli, že řemeslné pečivo je z kvalitních surovin, a ne z polotovarů. My se snažíme jít trochu dál a opravdu jim to ukázat. Bereme je sebou do výrobny a dáváme jim najevo, že jejich názor nás zajímavá. I proto jsme založili další provozovnu v centru Brna, o kterou si naši zákazníci psali,” říká Vilém, druhý ze zakladatelů.

Heslem zůstat lidem co nejblíže se Vilém Ráček a Tomáš Kadlec řídili i při založení své další pobočky. V pekařství v Josefské ulici uvidí zákazníci opět přímo do výroby a od jejich oblíbených produktů je bude dělit jen tenké sklo. Horní patro pekařství bude mít navíc i posezení, takže lidé budou mít možnost si na místě zakoupené produkty i sníst.

„Ač otevíráme již třetí provozovnu kvalita pečiva zůstane stále stejná. To zajistíme díky tomu, že pečivo nikam nepřevážíme, ale vyrábíme ho přímo na místě za precizně nastavených postupů,” objasňují Tomáš s Vilémem, kteří své recepty na kváskový chléb, croissanty a další francouzské speciality ladili k dokonalosti metodou pokus omyl ještě před pár lety u sebe doma v garáži. Teď díky společné vášni pro řemeslnou pekařinu dobývají centrum Brna.