logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Tržby v 1/4 gastra meziročně klesly o třetinu

3. února 2021
Zpravodajství 0
1090
Tržby v 1/4 gastra meziročně klesly o třetinu

Gastro podniky fungovaly v loňském roce bez omezení pouhé čtyři měsíce. Ve zbývajících dvou třetinách roku čelily buď omezením kapacity, provozní doby nebo okénkovému režimu. Z analýzy společnosti Dotykačka, která zmapovala čtvrtinu gastro trhu, vyplývá, že celkový obrat v důsledku uvedených restrikcí meziročně klesl o 32 procent. Oproti roku 2019, kdy tržby oboru dosahovaly 195 miliard korun, to představuje propad zhruba o 63 miliard.

Rozdílnost obou let dobře ilustruje pohled na vývoj tržeb v jednotlivých měsících. „Zatímco v roce 2019 byla křivka plynulá a kopírovala standardní trendy sezonality s nejvyššími nárůsty obratu v letních měsících, v loňském roce docházelo kvůli protipandemickým opatřením k prudkým výkyvům,“ přibližuje ředitel Dotykačky Petr Menclík. Jediné „normální“ měsíce tak byly leden, únor, červenec a srpen.

Zdroj: Dotykačka Holding a.s.

Gastro vs. maloobchod

„Pro lepší kontext jsme čísla z gastro trhu porovnali také s menšími a středními podniky v maloobchodu. U nich navzdory protipandemickým opatřením nebyl pokles tržeb tak markantní. Obrat maloobchodníků využívajících Dotykačku se meziročně snížil pouze o 12 procent,“ říká Petr Menclík s upřesněním, že uvedená statistika nezahrnuje velké maloobchodní řetězce.

Zdroj: Dotykačka Holding a.s.

Čtvrtina podniků nad hrobem

Jak pokles tržeb ovlivní celý gastro byznys? Podle Luboše Kastnera, který obor zastřešuje v rámci AMSP ČR, každé čtvrté zařízení dost možná nepřežije. „Třetinový pokles hodnoty trhu, k tomu vyhlídka na snižující se kompenzace a slabý nájezd tržeb v roce 2021 bude znamenat odliv zhruba čtvrtiny provozovatelů a analogicky i stejného počtu zaměstnanců. Odvětví gastronomie nezachrání kompenzace, ale tržby. Proto je nyní zásadní, kdy dojde alespoň k částečnému rozvolnění a obnově provozu,“ vysvětluje.

Obrat klubů spadl pod 40 procent

Koronavirová omezení v uplynulém roce nejméně zasáhla kavárny a bistra. „Tyto podniky do určité míry i za normálních okolností fungují v režimu ‚take away’. Za celý rok jejich tržby klesly jen o 15 procent. Mnohonásobně horší je situace v podnicích orientovaných na noční život. Například kluby a diskotéky mají prakticky už půl roku zavřeno. Meziročně jejich tržby spadly o 61 procent. Téměř o polovinu se tržby propadly i hospodám,“ vyčísluje Petr Menclík.

Zdroj: Dotykačka Holding a.s.

Regiony oslabila lokální ohniska i odliv turistů

Největší propad z pohledu regionů zaznamenal v uplynulém roce Zlínský kraj. Tamější gastro podniky loni dosáhly o 41 procent nižších tržeb než v roce 2019. „Nejspíš to souvisí s lokálním ohniskem koronaviru na Uherskohradišťsku. Podobné je to i s Moravskoslezským a Olomouckým krajem, kde rovněž docházelo k omezením i v letních měsících,“ komentuje Petr Menclík.

Nejslabší oblasti doplňuje ještě Karlovarský a Plzeňský kraj. Zatímco v prvním případě je na vině zásadní úbytek zahraničních turistů v lázeňských centrech, v druhém se nabízí i jiné důvody: „Vedle podstatného snížení tranzitu na hlavním tahu z Německa má zásadní vliv i to, že v Plzeňském kraji převládají hospody, tedy aktuálně jeden z nejpostiženějších gastro formátů,“ přibližuje Luboš Kastner.

Kde se naopak dařilo? Nejlépe na tom byly turisticky atraktivní horské lokality v Libereckém a Královéhradeckém kraji nebo vinařské oblasti na jižní Moravě. Dobře si vedl také Středočeský kraj a Praha, kde po celou dobu restrikcí zachovalo provoz největší procento gastro podniků. Přesto ani tyto kraje zdaleka nedosáhly hodnot srovnatelných s předchozím rokem.

Zdroj: Dotykačka Holding a.s.

Prodej alkoholu klesl skoro o polovinu

Omezení gastro provozů se odrazilo v proměně skladby tržeb. Oproti normálu převážnou část prodejů v gastro podnicích představovalo jídlo, nicméně i u něj tržby meziročně klesly téměř o pětinu (konkrétně o 18 procent). Největší poklesy byly znát v prodejích alkoholu: U piva meziročně klesl obrat o 39 procent, v kategorii tvrdého alkoholu to bylo dokonce 45 procent. Prodeje nealko nápojů se snížily o třetinu.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!