logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Prymula: Restaurace jsou na riziku 7 z 9

18. ledna 2021
Rozhovory 0
1817
Prymula: Restaurace jsou na riziku 7 z 9

Hoteliéři a restauratéři volají po objasnění své budoucnosti. V HOREKA 112 – DISKUSNÍ ARÉNA jsme se na to ptali poradce premiéra ČR a exministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Systém PES měl vše zpřehlednit, nestalo se tak. V červenci jste slibovali, že ekonomiku znovu nevypnete, nestalo se tak. Máte data, že hotely a restaurace jsou riziková místa?

Bohužel ano, tato data nejsou jenom z České republiky, jsou z celého světa. Když vezmete nějakou škálu rizik, podle jednotlivých míst, kde se člověk může nakazit, tak na devítibodové škále se stravovací provozy pohybují na osmičce, pokud se jedná o stravování formou švédským stolem. U normální restaurace je riziko 7 z 9.
U hoteliérství je riziko podstatně nižší, je na čtyřce z devítibodové škály. Tudíž je zdokumentováno, že tam ta rizika jsou. Všechny resorty argumentují tím, že u nich to riziko není, ale pravda je, že tam to riziko je. Stejně tak argumentovaly školy. Když jsme to konzultovali s Izraelem, tak pro ně je riziko škol největší, to se ukázalo i v poslední vlně.
Rizika tady jsou a musíme je v rozumné míře aplikovat do omezení, která jsou přijímaná.

 

Be informed. Know your risk. Stay safe. pic.twitter.com/t6G71wAHU6

— Texas Medical Association (@texmed) July 3, 2020

Jak to tedy bude s novým PSEM? Víme, že dojde k úpravám a největší spory se vedou právě o stravovací zařízení.
Jak se bude měnit, nevím, to řeší ministr. To, co je jasné, že se PES musí zpřehlednit a dát mu zpátky věrohodnost. Je nutno, tak jak se budou měnit jeho hodnoty, aby se přepisovaly do opatření, ať to nestojí na politickém rozhodnutí, ale na racionalitě.
V dohledné době se bude upravovat otázka prodejů – co by se mohlo a naopak nemělo prodávat. PES bude nabírat na změnách, protože se do něj bude promítat i poměr antigenních testů.

 

 

Jakou tedy můžeme očekávat budoucnost?
Je dobré se domluvit na principech fungování, ono to nemusí být jenom o zavírání. Myslím si, že se pomalu blížíme do fáze, už tam v podstatě jednou nohou vkráčíme, že to bude fungovat na bázi testování, že tady budou přístupy k různě rizikovým provozům a postupně se to bude zapínat. Já si myslím, že od června tady budou velmi mírná opatření, která budou korespondovat s minulým létem. Do března budou ještě opatření oscilovat a řada z nich bude tvrdá. Mezi dubnem a červnem už to bude fáze postupného rozvolňování.

Za jakých pravidel budou restauratéři otevírat? Antigenní testy?

Je asi nutné se k tomu postavit  komplexněji. Momentálně se děje diskuze, jestli mít nějaký covid pas. Jedná se o jakýsi elektronický průkaz, klidně i v mobilu, který by v sobě nesl několik základních informací. Jednak to, že ten člověk byl, nebo nebyl očkován, prodělal, anebo neprodělal onemocnění, anebo, že byl testován. Na základě toho, by lidé mohli/nemohli chodit do jednotlivých zařízení. Není úplně korektní postavit to na tom, že někdo bude, anebo nebude očkován, protože někteří se zkrátka nemohou dát očkovat.
Je jasné, že takový pas zaveden bude, ale diskutuje se kdy. V Izraeli se zavede v řádech týdnů, v Evropě se to vidí spíše někdy v polovině roku, protože do té doby řada lidí nebude mít šanci se proočkovat.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!