Lidé si navzdory okolnostem dopřáli jídlo z restaurací i na Silvestra a Nový rok

Češi i v poslední den roku 2020 nedali dopustit na jídlo z restaurací. Svůj oblíbený pokrm si ale i vzhledem k okolnostem nechávali více než kdy dřív dovézt až domů. Počet objednávek prostřednictvím platformy Dáme jídlo tak na Silvestra meziročně vzrostl na více než dvojnásobek. Zvýšený zájem o rozvoz byl patrný i na Nový rok. Mezi pokrmy byla i nadále nejžádanější pizza, její podíl však rok od roku klesá. Výrazně se naopak zvýšil podíl české kuchyně. V nabídce tak nechyběla například ani tradiční novoroční čočka na kyselo s uzeným masem či sázeným vejcem a kyselou okurkou.

Počet objednávek uskutečněných prostřednictvím platformy Dáme jídlo se na Silvestra zvýšil meziročně o 112 %. K tradičně silné poptávce zákazníků, kterým rozvoz pomáhá šetřit čas, se v poslední den roku 2020 přidali i ti, kteří byli v předchozích letech zvyklí navštěvovat restaurace osobně. “Večerní špička byla tentokrát výraznější než před rokem, největší zájem zákazníků jsme zaznamenali mezi 16. a 19. hodinou,” popisuje ředitel marketingu společnosti Dáme jídlo Břetislav Stromko.

Meziročně o polovinu více objednávek pak společnost Dáme jídlo přijala na Nový rok. “Prvního ledna je silná poptávka po rozvozu jídla obvyklá. Po silvestrovských oslavách zůstává mnoho lidí raději doma a místo vaření dává přednost odpočinku. Ani letos tomu nebylo jinak,” vysvětluje Stromko.

Nejžádanějším pokrmem byla v rámci rozvozu na Silvestra i na Nový rok pizza. Její podíl na celkovém počtu objednávek ale ve srovnání s předchozím rokem výrazně klesl. Citelně naopak vzrostla poptávka po jídle z kategorie fast food. Na více než dvojnásobek se zvýšil také podíl české kuchyně. Potvrdil se tak trend patrný v celém roce 2020, kdy lidé objednávali tuzemská jídla častěji než v minulosti. Na Nový rok tak v řadě objednávek nechyběla ani tradiční čočka na kyselo s uzeným masem či sázeným vejcem a kyselou okurkou.

Oproti běžným dnům měl na Silvestra a Nový rok relativně větší podíl v objednávkách rozvoz v Praze a Brně, zastoupení regionů ale bylo rovnoměrnější než v čase vánočních svátků, kdy velká města dominovala výrazněji.

Pro rok 2021 plánuje platforma Dáme jídlo dál posilovat pestrost svého rozvozu. A to jak co do počtu restaurací a jejich zaměření, tak co do šířky rozváženého sortimentu. “Kromě obědů a večeří nabízíme také snídaně, svačiny, dezerty, kávu či noční rozvoz. Nad rámec jídla z restaurací však zákazníkům doručujeme také rychlé nákupy, květiny či zdravou výživu a doplňky stravy,” říká výkonný ředitel společnosti Dáme jídlo Filip Fingl.

Poptávka zákazníků po rychlém doručení do půl hodiny je podle ředitele Dáme jídlo čím dál silnější. Největší česká platforma svého druhu proto bude chtít v roce 2021 nejen dál rozšiřovat doručovaný sortiment jídla a dalšího zboží, ale počítá také s větším územním pokrytím České republiky. Ke stávajícím 170 obcím tak letos přibudou další. Zvětší se také zóny pokrytí v mnoha městech, kde už Dáme jídlo působí.