logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Svaz: Otevřete hospody při 4. stupni PES

29. prosince 2020
Restaurace 0
1223
Svaz: Otevřete hospody při 4. stupni PES

Prohlášení Českého svazu pivovarů a sladoven k přechodu do 5. stupně PES, 28.12. 2020

Lidé zaměstnaní nebo podnikající v gastronomii letos bohužel neprožívají příliš veselé vánoční svátky. Jedná se přitom o cca 40 000 podnikatelů, 150 000 zaměstnanců a jejich rodiny, na které tvrdě dopadají aktuální restrikce spojené s uzavřením gastronomie. Není už přitom podstatný rozdíl, jestli jsme ve čtvrtém nebo pátém stupni PES, dopady jsou obdobné.

Chápeme složitou epidemickou situaci, ve které se nyní nacházíme. Klíčové nicméně je, aby vláda vedle restrikcí schválila také účinné kompenzace a pomohla tak gastronomii přežít. Současné kompenzace pro hospody a restaurace ve výši odpovídající cca 40 % nákladů nejsou dostatečné – pokrývají pouze část mzdových nákladů a polovinu nájemného (dle nového návrhu celé nájemné). Provozovatelé si ale ze svého nadále hradí ostatní náklady, jako jsou energie, splátky vybavení, případně úvěrů. A část z nich na to v současné situaci jednoduše nemá. Proto je potřeba navýšit kompenzace na úroveň 60 % nákladů, jinak česká ekonomika utrpí výraznou ztrátu – mnoho podniků bude nuceno zavřít a propustit své zaměstnance.

Aktuální situace a její případné další zhoršení má také výrazné sekundární dopady na dodavatelské společnosti v gastronomii, včetně pivovarů. Vláda by se proto měla zabývat i funkčním kompenzačním programem pro postižené dodavatele. V kritické situaci jsou zejména malé pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva. Ani ty však zatím bohužel ve většině případů na kompenzace nedosáhnou.

Stejně důležitá jako výše kompenzací je i jednoduchý proces pro jejich získání. Po vzoru jiných zemích by mělo, namísto složitých formulářů a potvrzení, stačit jedno čestné prohlášení. Cílem by mělo být, aby se peníze k lidem dostaly co nejrychleji, a aby na ně dosáhly všechny zasažené subjekty, nejenom pár vyvolených.

S ohledem na připravovanou aktualizaci systému PES apelujeme na vládu, aby zvážila udržení provozu gastronomie i ve 4. stupni, podobně jako nově funguje maloobchod a služby. I gastronomii je možné s využitím režimových opatřeních a sektorem připraveného programu Bezpečná restaurace udržet ve 4. stupni otevřenou a bezpečnou. Je to ostatně lepší, než aby si lidé (bez jakékoliv kontroly) pořádali rodinné oslavy a večírky v domácím prostředí. Dle epidemických dat je dlouhodobě největší riziko nákazy doma, v práci a ve škole, ne v restauraci.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!