
Necelý týden mohly mít restaurace otevřeno do 22:00. Již od středy 9. prosince se jejich otevírací doba má zkrátit o dvě hodiny. „Zavíračka hospod v 20 hodin bude mít pro zlepšení epidemické situace v ČR dopad asi jako sádrování nohy při bolestech břicha…,“ soudí Stanislav Bernard, spolumajitel Rodinného pivovaru Bernard.
Rodinný pivovar Bernard vnímá situaci svých odběratelů z řad restaurací a hospod. Po přechodu do 3. stupně PES je pro ně jedinou podporou od státu program antivirus, který pokrývá část ze mzdy. „To z celkových nákladů na provoz restaurací dělá asi čtvrtinu. Zbylých 75 % nákladů, což jsou zbývající části výplat, nájemné, energie, poplatky, auta, telefony, pojištění atd., nelze zaplatit z provozu možného jen do 20 hodin večer. Nejvyšší profit mají restaurace právě až večer,“ vysvětluje obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Šípek, který je s provozovateli gastro podniků v denním kontaktu.
Podobně to vidí i Malý Janek – pivovar v Jincích s restaurací, který se rozhodl nařízení nerespektovat:
Restaurace s tak rychlým krácením nepočítaly. Nakoupily si suroviny, pivo a víno a nyní je nemají jak udat. Pražská Kasárna Karlín se rozhodla lidi nalákat na výprodej: „Vládní nařízení nás opět dostalo do pěkné šlamastyky. Pomoc bychom potřebovali se spoustou naskladněného piva a vína. Aby nám zbavování šlo pěkně od ruky, Vinohradská 11 a svařák budou stát 35 korun a Jantarová 13 z Vinohradský pivovar 40 korun. Když dorazíte, uděláte nám obrovskou radost – a pomůžete Kasárnám.“