
Ministerstvo zdravotnictví představilo nový systém hodnocení PES (protiepidemický systém), který bude aktuální epidemiologickou situaci nově mapovat pomocí rizikového skóre. Pohostinství dostane částečnou zelenou ve třetím stupni rizika.
Momentálně se Česká republika nachází na čtvrtém stupni rizika, žádné uvolňování se ale nekoná. Ministr zdravotnictví totiž upozornil , že při každém přechodu na nižší stupeň je nutné udržet nižší skóre alespoň týden a následně několik dní potrvá, než vláda přijme mírnější opatření. Podle Jana Blatného by k němu mohlo dojít přibližně 23. listopadu. Na vyjádření ministerstva, kdy by mohl nastat třetí stupeň, čekáme.
Podívejte se na matici rozvolnění.
Z matice vyplývá, že stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6.00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okénka. Při otevření interiérů podniků bude možné obsluhovat jen usazené hosty. V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím se k jednomu stolu posadí nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni se kapacita podniku omezí na polovinu. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22.00 a 06.00. Ve čtvrtém a pátém stupni rizika si lidé občerstvení budou moci koupit u výdejních oken, a to v době mimo zákaz vycházení.
Ubytovací služby začnou fungovat s omezeními již od třetího stupně rizika. Ve čtvrtém a pátém stupni bude jejich provoz omezen. Lázeňská zařízení budou moci ve čtvrtém a pátém stupni poskytovat jen zdravotní služby.