
Restauarace, bary a podniky jsou již několik týdnů zavřené. Jsou místem, kde se za den vymění velké množství lidí. Jak se dá snížit riziko nákazy v podnicích, ukázala studie ve španělském deníku El País.
V současné době jsou známé tři cesty přenosu koronaviru: kapénkami z řeči nebo kašlání, které mohou skončit v očích, ústech nebo nose lidí stojících poblíž; kontaminovanými povrchy (jde o nejméně pravděpodobný způsob) a prostřednictvím aerosolů – vdechování neviditelných infekčních částic vydechovaných infikovanou osobou, které se po opuštění úst chovají podobně jako kouř. Bez ventilace zůstávají aerosoly ve vzduchu.
Tři pravidla: Větrání, Roušky a rozestupy
Jak se tedy může koronavirus šířit v restauracích, anebo barech? Za jednu noc v pražském Techtle Metle baru se nakazilo 68 lidí, ve španělském městě Córdoba, to bylo 73 lidí, ve vietnamském baru to bylo zase 12 lidí. Dle studií: každé vypuknutí koronaviru v nočním klubu nakazí v průměru 27 lidí, ve srovnání s pouhými šesti během rodinných setkání. Nechceme vám teď říkat, že restaurace a bary jsou semeništěm koronaviru. Nejsou! Chceme vám ale ukázat, jak opatření dokážou zamezit šíření viru. Za podmínky, že jsou podniky otevřené…
Představte si bar, kde byla kapacit míst snížena o 50 %. Nachází se v něm 15 hostů a 3 zaměstnanci. Jeden zákazník je pozitivní.
1. Varianta:
V baru jsou zavřena okna, nefunguje ventilace a kromě snížené kapacity zde nejsou aplikována žádná nařízení: Během 4 hodin vznikne riziko, že se nakazí 14 lidí.
2. Varianta
V baru jsou zavřena okna, nefunguje ventilace a kromě snížené kapacity používají hosté i personál roušky. Během 4 hodin vznikne riziko, že se nakazí 8 lidí.
3. Varianta
V baru funguje ventilace, kromě snížené kapacity se čas strávený v baru snížil od dvě hodiny a hosté i personál používají roušky. Během 2 hodin vznikne riziko, že se nakazí jedna osoba.