Restaurace rozděluje stravenkový paušál

Více než dva tisíce restaurací podepsaly výzvu proti zavedení stravovacího paušálu. Ministerstvo financí zase tvrdí, že většina jich změnu vítá. Mluví až o 60% podpoře ze strany restauratérů.

Ministerstvo se opírá o dva průzkumy z června, tedy už z doby po ukončení nouzového stavu. V průzkumu společnosti MAKRO pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, kterého se zúčastnilo 2 500 respondentů, bylo pro zavedení paušálu 60 % restaurací. Stejného výsledku se pak dobrala ve svém průzkumu i Asociace hotelů a restaurací, podle něhož téměř 60 % z 600 respondentů podporuje zavedení stravenkového paušálu a neobává se dlouhodobého poklesu hostů.

Na druhé straně stojí restaurace, které podepsaly již zmiňovanou výzvu. „Koronavirus nasměroval lidi, kteří chodili normálně do restaurací na obědy, do obchodů, kde si nakupovali často laciné potraviny.  A teď hrozí, že to budeme opakovat paušálem. Lidé si vyberou hotovost a do restaurací budou chodit mnohem méně než se stravenkami. Nechápu, proč takto máme podporovat obchodní řetězce na úkor českých podnikatelů v pohostinství, “ říká Kateřina Přikrylová, manažerka restaurace Buritto Loco.

Jak byste si představovali změnu ve stravenkovém byznysu?

Jak byste si představovali reformu stravenkového systému?



Archiv anket

Nahrávání ... Nahrávání ...

Pro novinky.cz se zas vyjádřil Aleš Drobil, majitel restaurace Formanka na pražském Smíchově „Stravenky tvoří polovinu našich tržeb v době obědů. Bez nich si neumím provoz restaurace představit. Pokud by je lidé neměli, chodili by na obědy určitě méně. I teď je dobře vidět, že nejvíce zákazníků chodí na obědy v první polovině měsíce, kdy ještě mají v peněžence stravenky od svých zaměstnavatelů,“ říká k tomu například . V některých restauracích tvoří stravenky až 90% podíl tržeb za polední menu. Právě tyto se cítí nejvíce ohrožené.