logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Zelená vlna
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Den před spuštěním programu COVID – Gastro – Uzavřené provozovny se konala první HOREKA 112 –...
  • Den před spuštěním programu COVID – GASTRO – Uzavřené provozovny se konala první diskusní HOREKA...
  • Dopady koronavirových opatření se značně promítly do loňských výsledků pivovaru Zubr. Propad...
  • William Boulton-Smith působí v oboru již tři dekády, a takovou krizi ještě nezažil. Začínal na...

APROPOS: Negativní dopady stravovacího paušálu budou nevratné

4. září 2020
Restaurace 0
564
APROPOS: Negativní dopady stravovacího paušálu budou nevratné

Rozhodnutí vlády zavést zaměstnanecký výdajový paušál na stravování s sebou nese množství hrozeb a rizik. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) cítí povinnost na ně upozornit a vyzvat vládu a Poslaneckou sněmovnu, která má o návrhu v září hlasovat, aby tento návrh zvážila a přehodnotila. Reforma bude mít řadu negativních dopadů a dramaticky dopadne nejen na celý gastronomický sektor, ale nastartuje řadu nezvratných změn v oblasti zaměstnaneckého stravování. 

Velké dopady pocítí restaurace, jídelny a kantýny, postižené nedávnou koronavirovou krizí. Stravovací paušál podle průzkumů sníží počty lidí, ochotných se pravidelně stravovat v restauraci. To přinese podle vyjádření restauratérů v první etapě růst cen poledních menu a následně hrozí propouštění, v horších případech zavírání některých z nich. Restaurace paušál připraví až o 35 miliard korun, které jim stravenkový byznys přináší. Ohroženo je tak až 29 tisíc pracovních míst v tomto sektoru (průzkum AMSP). Restauratéři, které živí stravování, si hrozby dobře uvědomují.

„Mám pocit, jako by vládní garnitura dlouhodobě usilovala o likvidaci malých a středních firem a podnikatelů. Podívejte se, jak na Covidu vydělali mnozí výrobci a dodavatelé levnějších potravin či potravinových náhražek. Slýchám, že v dubnu měli splněné cíle na celý rok. Protože restaurace od nich neberou, ale obchody ano. Teď byly restaurace zavřené a lidé víc nakupovali v obchodech. A když konečně otevřely, má přijít další rána v podobě paušálu,“ říká například Jakub Šenekl, majitel restaurace Prosecco v Jičíně.

Pokud tlak zaměstnanců ve firmách na to, aby dostali spíše hotové peníze, než účelový příspěvek firmy neustojí, hrozí i postupné uzavírání oblíbených firemních jídelen.

K dalším velkým hrozbám patří například výpadek příjmů státního rozpočtu, který nezávislá studie (Grant Thornton) vyčíslila na 20 mld. Kč. Velmi překvapivě Ministerstvo financí uvádí pokles pouze o 4,9 mld. Kč ročně. Jakými výpočty se k výsledku došlo zveřejněno nebylo.

„Ministerstvo financí tvrdí, že chce bojovat proti daňovým výjimkám, a přitom právě stravenkovým paušálem vytváří jednu z nich,“ upozornil na další negativní dopad zamýšleného stravenkového paušálu Petr Frisch, daňový expert ze společnosti Profactum. „Hrozí také, že zaměstnavatelé využijí možnost vyplácet zaměstnancům stravenkový paušál, což povede ke snížení mezd,“ dodává Frisch.

Navíc by zavedení paušálu přineslo nezvratné změny ve stravovacích návycích zaměstnanců. Lékařka a terapeutka Kateřin Cajthamlová k tomu uvedla následující: „S paušálem hrozí, že v restauracích a kantýnách zdraží jídla a lidé je přestanou pravidelně navštěvovat. Pokud by opravdu lidé přestali v týdnu obědvat, vedlo by to ke zhoršení jejich zdravotního stavu.“  Oběd by podle ní měl pokrýt cca třetinu energetické potřeby člověka za den a měl by mít více chodů. „To zajišťují restaurace a kantýny ale ne strava donesená z domova,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

„Rozhodnutí vlády musíme z těchto i dalších důvodů považovat za velmi nešťastné a pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí,“ říká Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

Asociace je nicméně pevně přesvědčena, že existují i jiná řešení, výhodná pro všechny účastníky systému. Proto vydává prohlášení, které řešení nastiňuje a k nimž se její členové hlásí.

Patří k nim záměr plně digitalizovat stravenkové systémy za účelem snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a obchodníků, zajištění rychlých plateb obchodníkům a zvýšení pohodlí uživatelů a ochrana skutečné funkce stravenky. Toho může být dosaženo právě digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty.

„Řadu takových návrhů a opatření, obdobných, které provedly vlády v zemích EU jsme v minulých letech i v období posledního roku opakovaně přednesli ministerstvu financí i oborovým organizacím, například Svazu obchodu a cestovního ruchu,“ říká Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

Namísto podrobení těchto návrhů věcné analýze a detailního zpracování jejich přínosů pro českou ekonomiku pokračuje snaha ministryně financí prosadit unikátní podobu peněžního benefitu, tedy optimalizovaného příjmu zaměstnance do daňového řádu.

„Nejen jako provozovatelé systémů benefitů, ale také jako zodpovědní zaměstnavatelé motivující své zaměstnance ke zdravému a vyváženému způsobu života, s tímto návrhem nesouhlasíme,“ uzavírá Miroslav Sedlák.

Související články:

Průzkum Prazdroje: trvale zavřených hospod bude mnohem méně, než se čekalo Češi se nemohou dočkat otevření restaurací Očekávaný propad návštěvnosti a tržeb se potvrdil Dotykačka zanalyzovala, jak se reálně daří gastru a maloobchodu

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

Komerční sdělení

Ankety

Jak byste si představovali reformu stravenkového systému?



Archiv anket

Nahrávání ... Nahrávání ...

Nejčtenější zprávy

  • HOREKA 112 ARÉNA živě již 14. ledna. Ptejte se na COVID-GASTRO posted on ledna 7, 2021
  • KFC nabízí sýrové menu posted on února 5, 2019
  • Jak vzniká nealkoholické pivo? posted on března 16, 2017
  • Tomáš Blabla: Evidujeme storna v řádech milionů korun posted on března 19, 2020
  • HOREKA 112 – ARÉNA 1: Plánuje se nový režim pro uvolňování. Peníze za COVID – Gastro vyplatíme do týdne. posted on ledna 14, 2021

Kalendář akcí

14. 1. 2020 – 1. HOREKA 112 ARÉNA, Praha

HRK NEWS

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více o využívání cookies na našich stránkách naleznete v Zásadách na ochranu osobních údajů zde.
Ok