logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. července 2020
Restaurace 0
1516
Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite.

Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Mezi nejznámější hranolky patří ty z McDonald´s.

Restaurace McDonald’s jsou po celém světě známé díky svým chutným, zlatavým, křupavým hranolkům bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, musí mít přehled o nejmodernějších a nejšetrnějších způsobech výroby.

  • V České republice se v McDonald’s ročně prodá na 3 000 000 kg hranolek.
  • Brambory z malých farem pro společnost McDonald’s zpracovává nizozemská rodinná firma Farm Frites.
  • McDonald’s používá osm vybraných odrůd brambor. Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. V České republice a na Slovensku McDonald‘s používá k výrobě hranolek odrůdy Russet Burbank a Innovator.
  • Průměrná brambora na hranolky z „Mekáče“ váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila – díky tomu jsou hranolky v McDonald’s tak dlouhé.
  • Hranolky McDonald´s se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.
  • Hranolky se smaží ve fritéze ve směsi slunečnicového a řepkového oleje přesně 3 minuty na 168˚C, po usmažení jsou uchovávány 7 minut, aby zákazník vždy dostal prvotřídní kvalitu, jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Hranolky lze jíst samotné nebo s některou z  omáček, mezi nejoblíbenější patří v České republice a na Slovensku sladkokyselá omáčka, kečup a majonéza.

Historie hranolek

První hranolky na světě vznikly v Belgii v polovině 18. století. Místní obyvatelé brambory krájeli na malé kousky a smažili spolu s rybami. A hranolky tak byly na světě. Největší vypěstovaná brambora měřila 25 cm a měla průměr více než 70 cm. Nejdelší hranolku na světě usmažil Stephan Tyvaert z Gentu a byla dlouhá neuvěřitelných 9,794 metrů. V Belgii tvoří hranolky spolu s pralinkami hlavní dvojici místních specialit a tam také je dosud jediné muzeum hranolek na světě.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!