logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Česká budoucnost stravenek: paušál vs. protikrizová opatření

25. června 2020
Restaurace 0
1299
Česká budoucnost stravenek: paušál vs. protikrizová opatření

Vláda schválila návrh daňových změn s navrhovanou účinností od roku 2021. Daňový balíček obsahuje očekávanou úpravu stravenkového paušálu. V  mnoha evropských zemích nyní ale poukázky, dle společnosti Edenred, pomáhají s překonáním následků koronavirové krize.

Díky stravenkovému paušálu budou zaměstnavatelé moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě. „Nerušíme stravenky ani závodní jídelny. Pouze k nim přidáváme třetí možnost, která zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvek na stravování také přímo v penězích. Jestliže budou místo barevných papírků vyplácet peníze ve stejné hodnotě, zbaví se vysokých poplatků a zbytečného papírování. Pokud jim ale dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

V současné době přibližně 1,8 ze 4,3 milionů zaměstnanců chodí na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky. „Pokud dáme zaměstnavatelům možnost poskytovat příspěvek na stravování bez existence placeného zprostředkovatele, budou si jej moci dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci. Nově tak příspěvek bude moci čerpat další až milion zaměstnanců,“ dodává ministryně financí.

Po změně dnešního systému volají provozovatelé hospod a restaurací. Ti nyní platí stravenkovým firmám na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 %. „Když číšníkovi zaplatíte za jídlo 100korunovou stravenkou, restaurace inkasuje jen 93 korun. Navíc musí čekat na proplacení stravenky i týdny. Když ale zaplatíte rovnou v penězích, bude mít tu stokorunu ihned a zůstane jí celá. I pro restaurace tak stravenkový paušál představuje jednoznačný benefit,“ přibližuje ministryně.

Stravenky v pomocných programech napříč Evropou

Je tedy jasné, že v důsledku zavedení stravovacího paušálu dojde k útlumu stravenkového byznysu. V naprostém protikladu k českému přístupu je zejména postup rakouské vlády. Dle společnosti Edenred mají stravenky sehrát klíčovou roli v záchraně tamních restaurací. Od 1. července se u našich jižních sousedů zvyšují denní limity pro osvobození stravenek od daní, a to hned na dvojnásobek. U jídel v restauracích ze 4,4 na 8,8 eur a u nákupu potravin pak z 1,1 na 2,2 eur.

Co to znamená? „Tyto prostředky lidé utratí v restauracích, kterým pomůžou k novému startu. Je to jednoduché a účelné řešení, které je v naprostém protikladu s českou situací. My naopak zavedením stravovacího paušálu můžeme restaurace připravit o nějakých 20 miliard korun ročně,“ říká generální ředitel Edenredu v Česku Nicolas Eich. Masívní podpora restauracím v Rakousku ale má i další krok: vláda rovněž snížila DPH na potraviny a nápoje.

I v dalších zemích ale role poukázek, zejména těch elektronických, posiluje. Například ve Velké Británii se již v dubnu rozběhl speciální protikrizový program, kdy je příspěvek na stravování poskytován digitální formou 1,3 milionu žáků z rodin, které nemají možnost nebo prostředky oběd dítěti financovat.  Do programu v celkové hodnotě 250 milionů liber se registrovalo 85 procent britských škol. Každý týden se díky elektronickým stravenkám poskytne 10 milionů obědů. Díky své úspěšnosti byl program nyní dokonce prodloužen i na dobu prázdnin. V Itálii pak stravenky pomáhají už od března ve 116 nejpostiženějších městech koronavirovou krizí. Radnice je poskytují občanům, kteří si za ně nakupují potraviny. Program za 400 milionů eur organizuje bez nároku na provizi spolčenost Edenred. V Belgii vláda prodloužila platnost prostředků na stravenkových kartách o 6 měsíců, ve Francii byl navýšen denní limit z 19 na 38 eur a navýšení platí pouze na útratu v restauracích, aby pomoc fungovala zároveň jako podpora gastronomického sektoru. V Rumunsku vláda umožnila zaměstnavatelům poskytovat stravenky i zaměstnancům „na překážkách“.

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!