logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Hotel, který si na sebe vydělal za 90 dnů

22. května 2020
Hotely 0
2706
Hotel, který si na sebe vydělal za 90 dnů

Smart design hotel Nezvalova archa je projekt 21. století, který původně vlastně ani hotelem být neměl. Majitel realitní kanceláře chtěl postavit alternativu pro studentské koleje, kde mladí pořád nemohou žít ve dvojicích. Plánoval prostor pro dlouhodobé párové bydlení, kterého je v Olomouci nedostatek.

Přinášíme vám rozhovor z časopisu HOREKA 120/2020 Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každé dva měsíce v „křupavém“ tištěné verzi. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru a nezmeškejte žádné vydání. Zasílaní je zdarma pro pracovníky v pohostinství.

Nakonec tak z bývalé výměníkové stanice vznikl chytrý projekt o 37 pokojích, z nichž je šest nadále nabízeno k dlouhodobému bydlení. Nezvalova archa je nejenom samoobslužný hotel, ale také galerie umění. Jméno nese po ulici, na které sídlí (Nezvalova ulice), a slovo archa odkazuje na Noemovu archu. „Jelikož jsme chtěli nabízet bydlení v páru, napadlo architekta Davida Helcela spojení s Noemem, který do své lodě také nashromáždil páry,“ popisuje Marek Novotný, majitel smart hotelu. Nezvalova archa je tak plná odkazů – má zakřivení lodě, vnější schodiště s kormidlem a přízemí je vnímáno jako čára ponoru. Další dvě patra jsou zvenku pokryta vlnitou fasádou, která připomíná vlny na moři a je zdobená barevnými šrouby. Ty odkazují na hvězdy, podle kterých se v dávných dobách lidé na moři orientovali.

V černých číslech po 90 dnech

„Myšlenka, že se z ubytovny proměníme v hotel, přišla během výstavby. Já sám jsem nikdy v hoteliérství nepracoval, ale mí známí, zkušení v oboru, mi říkali, že by to jako hotel fungovat mohlo,“ popisuje proměnu Marek Novotný. Zároveň, v případě krize v pohostinství, jako zkušený realitní makléř nemá problém celý projekt proměnit v nabídku dlouhodobého ubytování. „Uvidíme, co bude. Zatím se nám daří. Je ale začátek března a v září mají na dlouhodobé ubytování nastoupit čínští studenti. Nevím, jak to tedy kvůli koronaviru dopadne.“ Zatím ale hrozbu krize Marek Novotný nijak zvlášť nepociťuje. „Olomouc má podle Booking.com celoročně průměrná storna 20 %, my 10 %, takže jsem spokojený. Samozřejmě nemohu odhadnout, co bude dál.“ Hotel funguje třetím rokem. První rok byl obsazen z 30 %, druhý rok ze 49 %, RevPAR se za loňský rok pohybuje na 690 Kč bez DPH. Jedná se o hotelovou část 25 pokojů, u zbývajících 12 pokojů šlo o dlouhodobé ubytování. Již od třetího měsíce fungování na sebe Nezvalova archa vydělává. „To znamená, že se zaplatí úvěr, náklady s hotelem spojené a výplaty třem zaměstnancům,“ vysvětluje Marek Novotný.

 

3
měsíce trvalo, než si projekt začal sám na sebe vydělávat

6
pokojů se nabízí k dlouhodobému pronájmu

cca 2500 lidí

se zúčastnilo komentovaných prohlídek

přes 12 000 lidí

se ubytovalo

 3

 lidé postačí na plynulý chod design smart hotelu

 

Když personál nechybí

Hotel je samoobslužný, takže se ušetří velké náklady na personálu. „Ubytovaní získávají klíče od hotelu i pokoje přímo do mobilu pomocí aplikace. Hotel nemá recepci, která by sloužila nonstop.“ Lidé se zde obsluhují sami, například v kuchyňce, kde si mohou vybrat, na co mají chuť, a pak to i kartou zaplatit. Hosté si zde mohou ráno uvařit nejenom kávu, ale třeba si dát míchaná vajíčka, pečivo k nim je zdarma. Večer si mohou uvařit například těstoviny, které jsou také zdarma. „Vše vařené si ale hosté musejí udělat sami. Kuchyni podle legislativy nemáme vybavenou na to, abychom našim klientům mohli připravit teplou snídani my, oni si ji ale mohou udělat.“ A co ztráty a krádeže? „Mám pro všechny dobrou zprávu. Funguje to a nekrade se. Málokdy někdo zapomene zaplatit nějakou maličkost, například tyčinku. Ale i kdyby mi někdo vykradl celou kuchyň, stále mě to bude stát míň než placení mzdových nákladů pro třísměnný provoz na recepci.“ V hotelu v současné době pracují tři lidé. Střídají se dva muži, kteří předtím působili na recepci v klasických hotelech, a jedna skvělá hospodyně. Nástup mají všichni v sedm, a když mají hotovo, odcházejí. Recepční jsou ale v pohotovosti nonstop na mobilu. „Dnes jsme ve fázi, že vše nechávám na svých třech zaměstnancích. Dovedou vyřešit opravdu všechno a já si je za to cením. Tím, že je mám jenom tři, jsem si mohl dovolit dát jim vyšší mzdy, než je průměrná mzda na jejich pozicích v Olomouci.“

Když se do 21 m2 vejde celý svět

Celý objekt je navíc galerií – najdete zde práce výrazného vizuálního umělce Jiřího Davida, který se na projektu podílel. Každý pokoj má jinou ústřední malbu, na které je vždy primát v jiném zobrazení. V prostoru hotelu najdete Davidovy vázy, malby po stěnách a mnoho dalšího. Vstupní hala je zároveň obývákem a kromě krásných designových kousků odkazuje také na svůj původní účel. Na podlaze se nacházejí prosklené prostory, kde vidíme do útrob původní výměníkové stanice. Prostor ale také nezapře svůj současný název a najdete zde závěsná světla, která gravitací vytvářejí zaoblení. Prostory rozdělují vlnitá posouvací vrata s malbami Jiřího Davida. V přízemí stavby, které se nyní říká „podpalubí“, o výměře 180 metrů, najdeme obyvák, kavárnu a relaxační/coworkingové místnosti. Prostory jsou pro hosty přístupné 24 hodin denně (užívání je součástí nájmu pokoje).

Designové tipy:

  • Pohovky jsou potaženy nanotechnologickým vláknem (čtyřletý kluk je pokreslil kuličkovým perem – není to vidět, šlo to rychle vyčistit).
  • Celý interiér doprovázejí vlnky.
  • Na různých místech můžete najít verše.
  • Knížky z knihovny mají vlastní ex libris.
  • Ve výtahu se promítají fotografie z výstavby.
  • Do pokoje o 21 m2 se vejde, aniž by bylo na očích, toto vybavení: oblečení pro dva, dvoje lyže, dvoje lyžařské oblečení, dvě přilby, dva kufry, dva fotbalové balony, jeden pánský oblek, troje dlouhé dámské šaty na ramínka).

K dispozici jsou také knihy (poezie) a různé deskové hry. Pokoje jsou na skromných 21 metrech čtverečních vybaveny tak, aby se v nich dalo dlouhodobě bydlet. Interiér navrhla Lucie Malárová a s jednotlivými prvky se opravdu vyhrála. „Například postele nám vyráběli na míru. Mají úložný prostor, kam se dá schovat vše, co nepotřebujete ke každodennímu životu. Navíc je můžete jednoduše rozložit na dvoulůžko.“ V pokoji najdete takovou malou kuchyňku, indukční vařič a mikrovlnku. V koupelně ocení zejména dámy podsvícení u zrcadla jak zleva, tak zprava. Nezvalova archa se sice nachází na sídlišti, ale všechny pokoje mají výhled do zeleně. Zde se zkrátka neplýtvalo ani jedním metrem čtverečním. Hotel je také nízkonákladový a vyplněný technologiemi, které nahrazují personál. Dal by se tedy zasadit do jakéhokoliv města? „Do jakéhokoliv asi ne. Myslím si ale, že tento projekt by mohl fungovat v každém krajském městě. Mnoho lidí se ptalo, jestli ho neplánuji nabízet jako franšízu,“ doplňuje mé úvahy na závěr Marek Novotný. Jestli to tak bude, ukáže až čas.

Jana Dorčáková

 

 

 

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!