logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Doporučení pro kantýny a jídelny: Konec salátovým barům a stoly od sebe

17. března 2020
Restaurace 0
928
Doporučení pro kantýny a jídelny: Konec salátovým barům a stoly od sebe

Oddělovat stoly, zrušit salátové bary, v kantýnách přijímat pouze platby kartou. Tyto a další body aktuálně doporučuje stravovacím provozům ve firmách Sdružení pro zaměstnanecké stravování (PROZAMS).

Sdružení pro zaměstnanecké stravování (PROZAMS) své patero rad sestavilo na základě doporučení zahraničních i tuzemských odborníků. A sice tak,
aby představovala návod pro snadné, rychlé a efektivní změny v provozech.

Opatření mají napomoci co nejbezpečnějšímu chodu kantýn a jídelen
a bránit případnému šíření infekce. „Rozdělili jsme je na ta, která se týkají přímo hostů a zákaznické části závodní restaurace. A na taková, která vysloveně chrání personál. Na základě zahraničních zkušeností se snažíme systémově a co nejkomplexněji oběma skupinám zajistit co největší ochranu před možnou nákazou,“ uvádí předsedkyně Správní rady ProZAMS Linda Nejezchlebová.  Podobné kroky doporučují odborníci stravovacím zařízením i v dalších zemích, které čelí důsledkům šíření koronaviru.

 

Doporučení pro stravovací provozy:

 

Ø  Stoly od sebe – oddělte stoly tak, aby lidé seděli dále od sebe.

Ø  Střídání personálu – dbejte na to, aby se personál z různých směn nepotkával na pracovišti. Oddělte šatny a zajistěte,
aby jedna směna neměla žádný kontakt s druhou.

Ø  Dezinfekční prostředek – umístěte jej u vchodu i na toaletu.

Ø  Rukavice – zajistěte, aby personál při manipulaci s čerstvými potravinami používal jednorázové rukavice.

Ø  Konec bufetových stolů se saláty – zrušte salátové a samoobslužné bufety. Hrozí, že by se staly místem nákazy.

Ø  Balené příbory – příbory by měl vydávat přímo personál, nejlépe zabalené v igelitu nebo papíru.

Ø  Utírání stolů – otírejte stoly i židle.

Ø  Rouška při podávání jídla – zajistěte, aby personál používal při kontaktu se zákazníkem ochrannou roušku.

Ø  Karty – upřednostněte bezkontaktní platby kartou.

Ø  Umyvadlo – dohlédněte, aby si personál restaurace pravidelně myl ruce a používat desinfekční prostředky.

Asi nejvýraznějším doporučením je servírování veškerých pokrmů personálem namísto bufetového prodeje, který často používá u nabídky salátů nebo moučníků. „Kolem vystavených jídel chodí po dobu obědů velké množství lidí a zvyšuje se tak riziko kontaminace virem,“ říká Nejezchlebová.

„Opatření bohužel zvýší náklady, ale zvýší bezpečnost provozu. Což je teď nejdůležitější,“ uzavírá Nejezchlebová. Personál by také přímo při obsluze hosta měl v současné době používat roušku.

Seznam doporučení zasílá ProZAMS přímo společnostem provozujícím kantýny a jídelny. Je dostupný i na webu www.prozams.cz.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!