
Oddělovat stoly, zrušit salátové bary, v kantýnách přijímat pouze platby kartou. Tyto a další body aktuálně doporučuje stravovacím provozům ve firmách Sdružení pro zaměstnanecké stravování (PROZAMS).
Sdružení pro zaměstnanecké stravování (PROZAMS) své patero rad sestavilo na základě doporučení zahraničních i tuzemských odborníků. A sice tak,
aby představovala návod pro snadné, rychlé a efektivní změny v provozech.
Opatření mají napomoci co nejbezpečnějšímu chodu kantýn a jídelen
a bránit případnému šíření infekce. „Rozdělili jsme je na ta, která se týkají přímo hostů a zákaznické části závodní restaurace. A na taková, která vysloveně chrání personál. Na základě zahraničních zkušeností se snažíme systémově a co nejkomplexněji oběma skupinám zajistit co největší ochranu před možnou nákazou,“ uvádí předsedkyně Správní rady ProZAMS Linda Nejezchlebová. Podobné kroky doporučují odborníci stravovacím zařízením i v dalších zemích, které čelí důsledkům šíření koronaviru.
Doporučení pro stravovací provozy:
Ø Stoly od sebe – oddělte stoly tak, aby lidé seděli dále od sebe. Ø Střídání personálu – dbejte na to, aby se personál z různých směn nepotkával na pracovišti. Oddělte šatny a zajistěte, Ø Dezinfekční prostředek – umístěte jej u vchodu i na toaletu. Ø Rukavice – zajistěte, aby personál při manipulaci s čerstvými potravinami používal jednorázové rukavice. Ø Konec bufetových stolů se saláty – zrušte salátové a samoobslužné bufety. Hrozí, že by se staly místem nákazy. Ø Balené příbory – příbory by měl vydávat přímo personál, nejlépe zabalené v igelitu nebo papíru. Ø Utírání stolů – otírejte stoly i židle. Ø Rouška při podávání jídla – zajistěte, aby personál používal při kontaktu se zákazníkem ochrannou roušku. Ø Karty – upřednostněte bezkontaktní platby kartou. Ø Umyvadlo – dohlédněte, aby si personál restaurace pravidelně myl ruce a používat desinfekční prostředky. |
Asi nejvýraznějším doporučením je servírování veškerých pokrmů personálem namísto bufetového prodeje, který často používá u nabídky salátů nebo moučníků. „Kolem vystavených jídel chodí po dobu obědů velké množství lidí a zvyšuje se tak riziko kontaminace virem,“ říká Nejezchlebová.
„Opatření bohužel zvýší náklady, ale zvýší bezpečnost provozu. Což je teď nejdůležitější,“ uzavírá Nejezchlebová. Personál by také přímo při obsluze hosta měl v současné době používat roušku.
Seznam doporučení zasílá ProZAMS přímo společnostem provozujícím kantýny a jídelny. Je dostupný i na webu www.prozams.cz.