
Od středy 10. března, kdy vláda zavřela všechny školy a zakázala akce nad sto lidí, se snaží všichni podnikatelé co nejvíce eliminovat ztráty. Snaha se vidí napříč odvětvími. Jak to řeší pohostinství?
Česká hotelová síť Pytloun Hotels reaguje proklientsky na stávající situaci cestování v souvislosti s opatřeními kvůli šíření koronaviru a pro všechny rezervace s platností do 31. května 2020 nově zavádí zmírněné storno podmínky, tj. bezplatné storno je možné provést až v den příjezdu do 10:00 hod. dopoledne. „Snažíme se vyjít našim klientům vstříc a snižujeme nejistotu při rezervaci pobytů také tím, že při využití „non-refundable“ nabídky nabízíme další flexibilitu a to možnost bezplatné změny rezervace. Klienti si tedy v případě potřeby mohou bezplatně změnit termín rezervace. Platí pro všechny rezervace s platností do 31. května 2020,“ doplňuje Lukáš Pytloun, majitel a zakladatel sítě Pytloun Hotels.
Restaurace začínají taky vnímat menší počet zákazníků, zejména v turistických destinacích. Až 70 % restauratérů již nyní vidí negativní dopad na své podnikání. Naopak podniky, které se věnují rozvozu jídla, hlásí růst tržeb. Vyplývá to z průzkumu aplikace Grason, kterého se zúčastnila bezmála stovka respondentů z řad manažerů a majitelů ze zavedených gastronomických zařízení, která se nacházejí v širším centru Prahy.
A jak nastalou situaci řeší? Například Zajezdní hostinec U Jiskrů u Strakonic spouští rozvoz jídel: „Reagujeme na aktuální situaci a ve zkušebním provozu nabízíme rozvoz jídel z denní nabídky hostince domů. Běžný provoz hostince se však nemění. Od úterý do pátku si můžete objednávat jídla z polední nabídky. Službu spouštíme prozatím na omezenou dobu pro Strakonice,“ píše se v jejich newsletteru. Populární brněnský bar 4pokoje přišel taky s nápadem. Zdejší barmani každý večer zájemcům přivezou koktejl až domů. Jde o bleskovou reakci na situaci kolem koronaviru, v případě zájmu se bude služba dále vylepšovat.
Tato situace není pro cestovní ruch nijak příznivá a ne všichni s opatřeními souhlasí, například šéfkuchař Ondřej Slanina:
Podnikatelé v oblasti cestovního ruchu v České republice se připravují na zásadní krizi. Opatření k zastavení šíření koronaviru zpomalují příliv zahraničních turistů a omezují i cestování Čechů, škody se už v současnosti počítají v miliardách korun. Pokud se epidemii nepodaří v následujících týdnech zastavit a obnovit důvěru lidí v cestování, škody podle analýzy Asociace hotelů a restaurací ČR dosáhnou až 35 miliard Kč. Pro státní rozpočet by to znamenalo výpadek bezmála 15 miliard Kč ročně a ohrožení 40 000 pracovních míst, často v chudších regionech ČR.
Aby dopady krize byly co nejmenší ozývají se po snížení DPH na ubytovací služby. První vlašťovkou byl ředitel Aquapalace Hotel Prague Miroslav Bukva:
AHR ČR v posledních dnech vládě předložila požadavek na odklad odvodů za zaměstnance, odklad plateb DPH, překlenovací provozní úvěry a převedení sazeb DPH z 15% na 10% u ubytování. Uvidíme, jestli se něco z toho povede provést v praxi.
Stát se rozhodl pomoct firmám, jejichž podnikání výrazně ovlivnila epidemie nového koronaviru. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) jim plánuje půjčit 600 milionů korun, s tím, že by částka mohla narůst až na miliardu, pokud si to situace vyžádá. “Pomoc se má týkat podniků, které kvůli nákaze přišly o obchodní zakázky v Itálii nebo v Číně. Dále dopravců zasažených poklesem přeprav nebo podnikatelů, kteří doplatili na zrušení veletrhů,” prohlásil Havlíček.
Můžemej jendoufat, že odhadované dopady nebudou až tak ničivé.