logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

O jubilejní třicátou Zlatou pivní pečeť se utká rekordních 1300 vzorků piva.

21. února 2020
Restaurace 0
1693
O jubilejní třicátou Zlatou pivní pečeť se utká rekordních 1300 vzorků piva.

Nezávislá společnost Bureau Veritas bude dozorovat třicátý ročník mezinárodního festivalu Zlatá pivní pečeť. Největší soutěžní událost svého druhu v Česku proběhne ve dnech 17. až 22. února 2020 na Výstavišti v Českých Budějovicích. Jubilejního souboje o Zlatou pivní pečeť se účastní více než 240 pivovarů v celkem 35 kategoriích, což je nejvíce za celou historii festivalu. Soutěžit se bude také ve dvou kategoriích ciderů. Na třicátý ročník přijede do města 500 tuzemských i zahraničních degustátorů.

Zúčastní se i pivovar z Tchajwanu, který vaří pivo z čajových lístků

„Letošní 30. ročník festivalu přilákal do soutěže rekordních 1300 vzorků piva, což je nejvíce v historii celého festivalu. Letos jsme klání rozšířili o dvě kategorie, Sour pro takzvané kyseláče, a India Pale Lager pro za studena chmelené ležáky,“ informuje ředitel festivalu Alois Srb. Nejpočetnější zahraniční účast mají v soutěži pivovary ze Slovenska, Německa, Ruska a Ukrajiny. Do soutěže se přihlásil i pivovar Sierra Nevada z USA nebo tchajwanský pivovar z města Tchao-jüan, který používá listy čajovníku a sušené plody z tropického ovocného stromu longan. „Zájem o účast v soutěži projevily všechny nejlepší malé pivovary z České republiky. Nepřihlásily se naopak ty tuzemské pivovary, které mají obavy, že v přísných podmínkách soutěže neobstojí. Zlatá pečeť se nedá vyhrát za peníze nebo z protekce. Letos poprvé bude na špičkovou úroveň kontroly a certifikace dohlížet i analytický stroj Anton Paar, který bude posuzovat parametry soutěžních vzorků,“ přibližuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která pravidelně dohlíží nad regulérností soutěže.

SONY DSC

Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů

Hodnocení soutěžících pivovarů je anonymní a vícekolové a o vítězi rozhoduje například chuť piva, jeho plnost, hořkost nebo říz. „Již mnoho let jsme garanty objektivity soutěže a dohlížíme na to, aby například degustátoři nechodili do zázemí a nezjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo aby zpětně nepřepisovali známky, které udělili již hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně nehodnotili stejné vzorky piva. Musím zdůraznit, že za dobu naší spolupráce s organizátory soutěže nedošlo k žádnému závažnému pochybení,“ konstatuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která bude na festivalu jednou z hlavních dozorčích a certifikačních autorit.

Jaké panují trendy na trhu s pivy v Česku

Bureau Veritas nedohlíží jen na regulérní průběh soutěžního pivního festivalu, ale všímá si také spotřebitelských trendů na trhu s pivy. „Polovinu spotřeby piva v Česku tvoří tradičně ležáky, tedy piva spodně kvašená se stupňovitostí 11 – 12 %. Na druhém místě jsou pak lehčí výčepní piva. Zbývajících asi pět procent zaujímají nealko piva a různé pivní mixy a speciály, kterých se v tuzemsku ročně vypije na 430 tisíc hektolitrů. Přestože je tato kategorie piv na trhu zastoupena nejméně, velmi čile se rozvíjí a každý rok vznikají desítky nových variant ovocných mixů v nealkoholických a nízkokalorických variantách. Cílovou skupinou jsou zejména mladí lidé, zejména pak ženy,“ říká generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

Certifikáty, které deklarují kvalitu výroby piva

Společnost Bureau Veritas s pivovarnickým průmyslem úzce spolupracuje také při získávání certifikátů kvality a bezpečnosti. „Dříve měly menší pivovary největší zájem o systém HACCP, ale nyní se chtějí vyrovnat svým větším konkurentům a preferují certifikaci FSSC 22000. Největší pivovary mají komplexní požadavky na prověření důležitých firemních procesů, protože to po nich vyžadují potravinářské řetězce. Velcí hráči preferují například certifikaci systému managementu kvality podle ISO 9001 nebo systém managementu bezpečnosti potravin FSSC 22000, což je ucelené certifikační schéma určené pro systém managementu bezpečnosti potravin,“ uzavírá David Šíma z Bureau Veritas.

 

 

 

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!