
Benefit ve formě stravenek nakonec zaměstnancům zůstane, budou ho ale moct čerpat i jako nedaněný příjem tzv. stravenkový paušál.
„Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den,“ uvedla ministryně financí Anna Schilerová (za ANO).
Ministryně nazvala tento krok stravenkovou revolucí a tvrdí, že stravenky si nyní budou moct dovolit všichni zaměstnavatelé, protože díky paušálu odpadne papírování a daňové zvýhodnění je stejné jako u stravenek. Na jejím Facebooku se ale záhy objevily komentáře, které toto tvrzení vyvracejí.
Přijdou restaurace o zákazníky?
S tímto krokem nesouhlasí Konfederace oborových svazů, naopak jej vítá Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR), která se nebojí poklesů návštěvnosti restaurací. Stravenky totiž netvoří u většiny provozoven většinovou tržbu. Pro Českou televizi prezident AHR ČR Václav Stárek řekl: „Velká část stravenek se již nyní používá v obchodech. Každý má svůj stravovací návyk, pokud chodí jeden na jídlo do potravin, jiný zase na teplé pokrmy do restaurace, tak to se nezmění ani po zavedení paušálu. My sami jsme dělali průzkum u restauratérů, stravenky tvoří dle našeho průzkumu 15 % tržeb restaurace. Navíc je s nimi spojená velká administrativa a vydavatelů, se platí vysoká provize. Provozovatelé se rozhodně nebojí zrušení papírových stravenek, pokud hosté budou platit penězi, kreditkami či elektronickými stravenkami.“ Dle Václava Stárka může díky tomuto kroku dojít k snížení ceny, anebo alespoň k zmírnění jejich růstu.
Hlasujte v naší anketě