logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Oběd do 120 korun? Již jen na Moravě

14. ledna 2020
Restaurace 0
1305
Oběd do 120 korun? Již jen na Moravě

Útraty za obědy vzrostly za 4 roky o plnou čtvrtinu, Praha utíká zbytku země.

 

Naobědvat se do 120 korun? V prosinci to z velkých tuzemských měst bylo možné již jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Ještě před rokem se přitom do této částky při placení v restauraci vešli lidé v celé republice s výjimkou Prahy a Brna. Ceny i útraty lidí v restauracích ale za posledních 12 měsíců výrazně vzrostly. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,7 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Pomoci držet krok s tímto trendem by mohlo navýšení hodnoty stravného, které oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí koncem prosince 2019, jež navyšuje hodnotu daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 Kč.

 

 

Průměrná útrata za oběd se v loňském prosinci v celorepublikovém průměru vyšplhala na rekordních 127,40 Kč, což je o 6,4 procenta více než rok předtím. Dráž je přitom v Čechách – zde již na mapě není jediné krajské město, kde by polední útrata byla pod 120korunovou hranicí. Pomoci držet krok s tímto trendem by mohlo navýšení hodnoty stravného, které oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí koncem prosince 2019, jež navyšuje hodnotu daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 Kč.

 

Více než dvojnásobný loňský růst útrat v porovnání s inflací má několik důvodů. Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. Platí to jak pro energie (elektřinu i plyn), tak pro naprostou většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

 

Zároveň díky zvyšující se kupní síle stále roste ochota lidí připlatit si za dražší jídla. „Od restauratérů víme o několika trendech. Lidé chtějí k obědu pestrou nabídku jídel připravovaných z kvalitních surovin. Díky tomu se cena poledního menu vyrovnává i nabídkám z hlavní části jídelních lístků. Často se liší třeba jen velikostí porce,“ uvádí Zbyněk Vystrčil. Zároveň si podle něj lidé také dopřávají častěji více chodů. „Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji nabízejí třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ vypočítává Vystrčil.

 

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015. Ty se za tu dobu zvýšily o více než čtvrtinu. Výrazně také roste rozdíl mezi útratami lidí v Praze a Brně a ostatními regiony. „Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ říká Zbyněk Vystrčil. O něco méně se pak zvětšil odstup Brna od dalších tuzemských měst.

Další vývoj cen v restauracích i útrat lidí bude podle něj záležet zejména na tom, jak se bude dařit tuzemské ekonomice, a na spotřebitelské náladě lidí.

Vývoj průměrných útrat za obědy v České republice 2015–2020

V loňském roce byla sazba stanovena na 123 korun, od 1. ledna letošního roku pak vstoupila v platnost nová vyhláška zvyšující její denní sazbu až na 131 Kč.

Vývoj optimální výše stravenky 2010–2020

Podle Zbyňka Vystrčila na tuto hodnotu dosáhnou letos mnohem častěji zaměstnanci firem, které využívají stravenkové karty Ticket Restaurant Card, než ti, kdo mají papírové stravenky.

 

 

Ticket Restaurant® Card Index

 

 

Města prosinec 2015 prosinec 2016 prosinec 2017 září

2018

prosinec

2018

 

září 2019

 

říjen

2019

listopad 2019 prosinec 2019 růst
Q3
%
 

růst rok %

 

růst Q4 %

Praha 112,90 119,60 125,00 131,60 134,40 139,40 139,80 140,00 143,20 1,8 6,5 2,7
České Budějovice 103,30 109,70 113,00 117,10 120,00 126,00 126,20 127,00 128,90 2,4 7,4 2,3
Plzeň 102,80 106,80 110,70 115,90 119,60 125,10 125,50 126,40 127,90 2,2 6,9 2,2
Karlovy Vary 98,60 102,90 107,20 111,30 114,50 119,90 120,30 120,80 122,60 2,1 7,0 2,3
Ústí nad Labem 96,80 100,80 104,80 108,10 111,30 117,20 118,50 119,00 120,00 2,3 7,8 2,4
Liberec 102,80 107,10 110,40 115,10 117,90 123,20 124,00 124,50 125,90 1,9 6,8 2,2
Hradec Králové 100,10 105,40 108,90 113,80 117,00 121,90 122,00 123,00 124,70 2,1 6,6 2,3
Pardubice 99,50 103,90 108,10 112,40 116,60 120,40 120,60 121,30 122,90 1,3 5,4 2,1
Jihlava 93,90 98,30 102,70 106,70 110,10 114,70 115,00 115,50 117,00 1,8 6,3 2,0
Brno 107,40 113,30 117,90 123,20 126,60 130,50 132,10 132,40 134,10 1,7 5,9 2,8
Zlín 98,60 103,50 107,30 110,80 113,80 118,10 118,80 119,20 121,00 1,8 6,3 2,5
Olomouc 93,90 98,20 102,60 107,30 110,80 115,30 116,00 116,30 117,80 2,2 6,3 2,2
Ostrava 94,60 98,70 103,50 107,10 111,00 115,10 115,00 116,10 117,70 1,2 6,0 2,3
Česká republika 101,70 107,70 111,90 116,40 119,70 124,50 125,00 125,70 127,40 1,8 6,4 2,3

 

Není-li uvedeno jinak, hodnoty jsou v Kč.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!