
Jedna z restaurací Marca Veyrata, slavného francouzského šéfkuchaře, přišla o hvězdu. Komisař ho nařkl, že do svého soufflé použil anglický sýr čedar.
Právě to měl být důvod pro snížení počtu hvězdiček. Kuchařská celebrita se nyní soudí, protože je dle něj tvrzení neoprávněné.
Tato francouzská specialita má totiž správně obsahovat jen sýry ze země jejího původu, a čedar je anglický.
Veyratova restaurace ale do soufflé přimíchává šafrán. Delikatesa je pak žlutější, což patrně u inspektora vyvolalo domněnku, ze se jedná o anglický sýr. Podnik přišel o hvězdu letos v lednu bez jakéhokoliv vysvětlení.
Marc Veyrat, devětašedesátiletý šéfkuchař, se proslavil hlavně díky používání divoce rostoucích bylinek, a jeho jídla tak mají charakteristickou chuť. Je také jedním z mála kuchařů, jejichž první restauraci označil prestižní gastronomický průvodce Gault-Millau těsně po otevření hodnocením 20 z 20.