logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Bronzová a stříbrná úroda mezi Skutečně zdravými školami v Liberci

5. září 2019
Lidské zdroje 0
930
Bronzová a stříbrná úroda mezi Skutečně zdravými školami v Liberci

Během roku 2019 se dvěma školám v Liberci podařilo splnit náročná stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá škola, jedna škola splnila bronzová kritéria a jedna škola již aspiruje na splnění zlatých kritérií. V celé České republice je do realizace programu zapojeno 369 škol.

 

Od začátku roku 2019 splnily velmi přísná stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá škola a získaly certifikát dvě mateřské školy z Liberce: Mateřská škola Malínek a Mateřská škola Beruška. Bronzová kritéria programu letos splnila Mateřská škola Matoušova. Mateřská škola Pastelka Liberec-Ostašov dokonce aspiruje jako první v Libereckém kraji na získání zlatého certifikátu v programu Skutečně zdravá škola. V Libereckém kraji je do programu zapojeno 16 škol.

 

„Školy se plněním náročných kritérií programu stávají pomyslnými „vzorovými školami“ a „příklady dobré praxe“ a jsou inspirací pro ostatní školy,“ říká Tom Václavík, ředitel programu.

V rámci plnění stříbrných kritérií si ve školách odsouhlasili plán podpory zdravého stravování a stanovili kroky

a harmonogram k jeho naplnění. Školní jídelny dále musely prokázat, že minimálně 50 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v Libereckém nebo sousedním kraji. Pět procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů. Děti a žáci mají možnost s pedagogy vyzkoušet přípravu pokrmů

z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštívit farmu v regionu. Rodiče a veřejnost se podílejí na vzdělávání o zdravém jídle. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány pouze ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

 

Čtyři roky po uvedení se do realizace komplexního programu Skutečně zdravá škola v České republice zapojilo již 369 mateřských, základních a středních škol s téměř 61 000 dětmi, žáky a studenty. Nejvíce Skutečně zdravých škol je v Jihomoravském kraji (71), Středočeském kraji (37), Praze (35), Moravskoslezském kraji (31) a Pardubickém kraji (31).

 

Program Skutečně zdravá škola rozvíjí kulturu zdravého a udržitelného stravování prostřednictvím vzdělávacího programu zaměřeného na pochopení vztahů mezi jídlem, kulturou, zdravím a životním prostředím, přispívá ke zvýšení čerstvosti a zlepšení výživové hodnoty a kvality pokrmů ve školních jídelnách. V rámci plnění kritérií programu Skutečně zdravá škola se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních jídelen, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

 

Pozitivní přínos programu byl potvrzen ziskem první ceny v rámci nezávislého ocenění Ceny SDGs, které uděluje Asociace společenské odpovědnosti ČR.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!