logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Karlovský gastrofestival přiveze jedinou michelinskou šéfkuchařku střední Evropy

26. srpna 2019
Restaurace 0
1882
Karlovský gastrofestival přiveze jedinou michelinskou šéfkuchařku střední Evropy

Mimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 4. až 6. října ve valašských Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek (nejen) valašských specialit, farmářského trhu, soutěže o nejlepší frgál a dalšího doprovodného programu nabídne i tradiční michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna a to s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Maďarkou Eszter Palágyi.

„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění. Eszter Palágyi je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy, restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyi připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při níž se tradičně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví degustační menu snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.

Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice a je unikátní mj. tím, že se koná doslova uprostřed přírody. Ochutnávky specialit se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se procházet po cyklostezce Bečva. Součástí festivalu jsou i mezinárodní farmářský trh, populární soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci vyrobit svůj vlastní valašský frgál. Zážitkové galavečeře s michelinskými a dalšími šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou pak třešinkou na dortu této oblíbené gastro akce.

Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou – valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla. Více informací: www.KarlovskyGastrofestival.cz

 

Michelinský host: Eszter Palágyi

S nadsázkou o sobě říká, že po mluvení a chození bylo vaření její třetí dovedností, kterou si v životě osvojila. Vařit ji bavilo od malička, hned po střední škole 14 let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a bezprostředně po návratu domů doslova zazářila na maďarském kuchařském nebi. Je první a dosud i jedinou ženou oceněnou Michelinem ve střední Evropě. Restauraci Costes přivedla třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou (2016 – 2018) byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku. To vše v době, kdy restauracím běžně vládnou převážně muži.

 

Michelinská galavečeře

Sobota 5. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka

Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest

  • Něco malého na zub: Mangalica
  • Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
  • Chléb s máslem
  • Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
  • Mezichod: Pstruh s kukuřicí a lanýžem
  • Hlavní chod: Zvěřina, švestkové noky „Szatmari“, růžičková kapusta a slunečnice topinambur
  • První dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
  • Hlavní dezert: Costes „Somlói Galuska“ – maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami
  • Petit Fours

 

Michelinský oběd

  1. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka

Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest

  • Něco malého na zub: Mangalica
  • Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
  • Chléb s máslem
  • Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
  • Hlavní chod: Costes Signature Dish; „Mangalica“, červená řepa a káva
  • Dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
  • Petit Fours

 

Galavečeře Spa hotelu Lanterna

  1. 10. 2019 – restaurace Vyhlídka

Slavnostní uvedení nového podzimního menu snoubeného s výběrem luxusního šampaňského G.H.Mumm.

  • Amuse bouche
  • Terinka z jater foie gras s kaštanovým velouté a brusinkovým gelem, pečivo
  • Jemný dýňový krém s grilovanou tygří krevetou a cappuccino pěnou, maková tyčinka z listového těsta
  • Krémové bramboto se žampiony a kuřecím supreme, tvarůžková pěna, strouhaný lanýž, prach z červené řepy
  • Pečený jelení hřbet provoněný smrkovým kouřem s celerovým pyré, lišky na másle, fava fazole, prach z jehličí
  • Zalévaná pohanka s medem se švestkovou omáčkou, sorbet z granátového jablka, pošírovaná hruška se skořicí a badyánem

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!