Boj proti odpadu: Za nedojedení pokuta 50 korun

Restaurace i hotely se snaží snížit jak plýtvání plasty, tak i jídlem. Nejnověji do boje vstoupila restaurace na Lounsku, která nabízí bufet ve stylu sněz, kolik můžeš. Pokud ale na talíři něco zůstane, platíte za plýtvání poplatek ve výši padesát korun.

Restaurace denně vyhodí i desítky kilogramů jídla. Největšími hříšníky jsou podniky s rychlým občerstvením, kde ročně skončí v koši přes 18 tisíc tun zbytků, u závodních jídelen je to 8 tisíc tun.

Podniky přitom řeší, co se zbytky dělat. Některé odpad přenechávají majitelům prasat, moc možností ale nemají.  Již loni představila iniciativa Zachraň jídlo nápady, jak zpracovat v kuchyni opravdu celou surovinu.

VAŘTE BEZE ZBYTKŮ

Nyní mladíci ze Zlínského kraje přicházejí s aplikací, která nabízí neprodané produkty se slevou. Vybírat si lidé můžou z více než dvaceti restaurací, kaváren nebo třeba obchodů s potravinami.

Aplikace se inspirovala dánským projektem, který funguje úplně stejně. Zatím se jí podařilo zachránit asi tunu jídla.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail