logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Nenechávejte kávu dlouho stát a další servírovací rady od baristky doubleshotu

22. července 2019
Restaurace 0
2082
Nenechávejte kávu dlouho stát a další servírovací rady od baristky doubleshotu

Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. S Terezou Balou, baristkou a školitelkou pražírny doubleshot, jsme se podívali, co se skrývá pod tím „skoro” a jak servírovat kávu, abyste dosáhli wow efektu.

Káva nemusí být horká

Kávu v drtivé většině pijeme horkou a vnímáme ji zkrátka jako horký nápoj. Přitom to ale není nezbytně nutné pro to, abyste si ji vychutnali, jak vysvětluje Tereza Balá, baristka doubleshotu: „Obvykle se káva dá pít už po vychladnutí asi na 70 °C, do té doby byste si akorát spálili jazyk a z kávy a ani žádného následujícího jídla a pití byste moc neměli. Nejvíce chutí ale třeba ve filtrované kávě ucítíte, když ji necháte zchladnout na 40–50 °C, což už je neobvykle nízká teplota.” Platí totiž jednoduchá rovnice – postupně, jak káva chladne, slábne její aroma a je i méně hořká,  zato jsou patrnější její chutě a více vynikne její sladkost a acidita. Nejdůležitější ale je a vždy bude, abyste kávu pili tehdy, když vám nejvíce chutná.

Pití neodkládejte

Důležité pravidlo je, abyste kávu nenechali stát déle než zhruba dvě hodiny. „Poté káva hořkne a ztrácí své chuťové přednosti. Proto, pokud na kávu s sebou používáte hodně izolující termosky, lijte si do nich kávu už o teplotě, která je vám na pití příjemná nebo používejte zkrátka nádoby, ve kterých může káva plynule chladnout,” zdůrazňuje Tereza Balá. Z doubleshotu se na kávu s sebou může hodit rCup, který si můžete v klidu dát i do kabelky a během ranní cesty do práce vám káva v něm tak akorát vychladne. Určitě nemá význam kávu znovu ohřívat – na chuti káva jen ztratí.

Pravidlo – pravidla servírování neexistují 

Doma si pak kávu můžete servírovat do jakékoliv nádoby, která vám je příjemná. Obvyklé jsou porcelánové šálky, krásně vypadá i sklo, novým trendem je také servírování kávy v čajovém nádobí. I materiál a tvar jsou zcela na vás.  „Doporučuji sahat spíše po silnostěnných nádobách, které lépe drží teplotu a všechny předem nahřát třeba prolitím horkou vodou. Vyhnete se tak příliš rychlému chladnutí a nepřipravíte se o příjemné aroma,” radí dále baristka.

Netřepat, promíchat

Pokud chcete servírovat kávu elegantně větší skupině, určitě sáhněte po skleněné servírovací konvičce – dekantě (nebo dekanteru), do které se vejde káva pro několik lidí. Před rozléváním do šálků (opět doporučujeme nahřáté) ji ale v konvičce vždy promíchejte klidně jen kroužením konvičkou. „Jak káva chladne, oddělují se v ní jednotlivé složky – sacharidy, lipidy, enzymy –  protože jsou různě těžké. Pro vyvážený šálek je proto důležité promíchat je zase zpět,” vysvětluje důvody Tereza Balá.

U všech nádob, nejen těch s sebou, dbejte na důsledné mytí a jednou za pár týdnu vymyjte Cafizou, speciálním prostředkem pro mytí (nejen) kávovarů, který nádoby zbaví kávového nánosu do hloubky. Kromě hygieny se zbavíte pachuti „ztuchlé” kávy.

A to je všechno – nahřátý šálek, čistota a nenechat dlouho stát. Jinak je všechno na vás!

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!