logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Moravané si časteji nosí oběd z domova

10. června 2019
Restaurace 0
920
Moravané si časteji nosí oběd z domova

Prioritou každého zaměstnavatele je beze sporu dosáhnout vysokého pracovního nasazení zaměstnanců. Jedním z motivačních prvků jsou i stále aktuální zaměstnanecké benefity. Dnes jich zaměstnavatelé nabízejí hodně, ale k těm základním, které mají na efektivitu vliv, stále patří umožnění dobrého oběda. Výsledky z průzkumu FOOD společnosti Edenred, který se zaměřuje mimo jiné na zvyšování kvality nabízených obědových menu, ukázaly, že i zde platí, když dva dělají totéž, není to úplně totéž. Například Moravané na rozdíl od Čechů si raději nosí oběd v krabičce z domova.

 

Díky polednímu menu chodí Češi na oběd do restaurace nejvíce v Evropě

Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20 Kč. V Čechách více, 122,80 Kč,  přesto Češi více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních  místnostech. Tomuto novodobému trendu stravování o polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % Čechů.

Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma (v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že  pro 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu i velikost porce.

 

To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.

Kam zajít na zdravý oběd?

Jak vyplývá z průzkumu, výběr správných potravin a nutričně vyváženého oběda, je důležitý pro čím dál více zaměstnanců. Průvodcem jim může být program FOOD od společnosti EDENRED, díky kterému se mohou zaměstnanci lépe zorientovat v tom, která restaurace takovou nabídku poskytuje. Síť restaurací FOOD nabízí zdravá a vyvážená jídla, která splňují kritéria programu. Restaurace jsou snadno poznat podle samolepky na vstupních dveřích. Seznam všech více než 1 600 restaurací po celé České republice najdete ve vyhledávači partnerských provozoven na webových stránkách společnosti EDENRED.

Průměrná hodnota stravenek

Podle provozovatele sítě bio restaurací Rebio Ondřeje Korbičky zákazníci v Jihomoravském kraji nejčastěji platí stravenkou v rozmezí nominální hodnoty 80 – 100 Kč. Tomu se majitelé restaurací v tomto regionu snaží vyhovět a na základě toho upravují skladbu obědového menu tak, aby bylo cenově přijatelné. Přesto za jídlo uvařené z kvalitních surovin si dnes lidé rádi připlatí. Tvrdí to 47 % zaměstnanců v Jihomoravském kraji, 44 % v Moravskoslezském kraji, 38 % ve Zlínském kraji a 56 % v Olomouckém kraji. A že je to zvyšující se trend, který potvrzuje průzkum FOOD vyplývá i z meziročních srovnání těchto průzkumů.

„Je to hlavně o dlouhodobém zlepšování kvality a vaření z kvalitních surovin. Pokud člověk dostane stejně či více kvalitní jídlo, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu si raději jídlo koupit,“ říká Ondřej Korbička. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje vždy celou částku za obědové menu, tak pokud to odpovídá naší představě o kvalitním stravování, je čím dál více lidí v aktivním věku ochotno ji zaplatit. A to potvrzuje i pan Korbička. „Nabízíme obědové menu za 139 Kč, které zahrnuje polévku, hlavní jídlo, salát, zákusek a kusovou specialitu a navzdory tomu, že cena menu převyšuje nominální hodnotu stravenky, jsou lidé ochotni to zaplatit,“ dodává provozovatel bio restarací Rebio.

Od roku 2015 je zaznamenán nárůst tržeb v restauracích FOOD o 43

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!