logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Dejme chemii sbohem

30. května 2019
Restaurace 0
782
Dejme chemii sbohem

Celoevropský projekt CEFF (Certified E-Friendly Food) funguje v české republice a na Slovensku již osm let. Cílem projektu je rozlišit kvalitní potraviny neobsahující konzervatny, umělá sladidla, barviva a glutamáty, které poznáte podle jednoduchého loga. Dnes je tímto logem označeno více než tisíc potraviny všech kategorií.  Logo CEFF poskytuje spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci omezit spotřebu neopodstatněných chemických přísad. Nově tento projekt cílí na gastronomické provozy.

Snad každý již dnes ví, že přemíra tzv. éček lidskému organismu škodí. Proto je vhodné jejich spotřebu snížit a nekonzumovat je, když to není bezpodmínečně nutné. Samozřejmě ne všechna éčka jsou škodlivá nebo nějak nebezpečná, projekt bude sledovat především ta nejvíce diskutovaná jako např. konzervanty, glutamát, sladidla či umělá barviva.

 

Pokud produkt tato éčka neobsahuje, obdrží logo CEFF, které je vyobrazeno na přední, případně zadní straně obalu. „Chtěli jsme, aby byla absence těchto „nežádoucích“ éček pro spotřebitele jasně viditelná a srozumitelná, aby nemuseli dlouho studovat složení výrobku, které je mnohdy psáno třeba i malinkým a tudíž nečitelným písmem“, říká zástupkyně iniciativy v České republice Ivana Bednářová. Tato aktivní matka tří dětí se pustila do projektu právě po narození svých potomků, kdy se o stravu a její složení začala logicky zajímat více než kdy jindy.

 

Projekt CEFF se nechce v žádném případě pouštět do diskuse o bezpečnosti resp. škodlivosti jednotlivých éček, jeho cílem je jednoduše omezení jejich konzumace. Vznikal po dobu dvou let, a to za spolupráce odborníků na výživu a zdravý životní styl.

 

Pod projektem CEFF vznikla iniciativa zaměřená na školní stravování a stravování v domovech pro seniory pod názvem Pestrá strava (www.pestrastrava.cz). Nyní projekt CEFF zacílil na gastronomické provozy pro širokou veřejnost. Většina lidí pochopila, že stravování velmi úzce souvisí s naším zdravím. Mnoho lidí hledá v jídelním lístku zdravá, chutná, a především nutričně hodnotná jídla. Kvalitní strava by měla být koneckonců na našem každodenním jídelníčku. Projekt CEFF pomáhá restauracím zařadit kvalitní a nutričně vyvážené pokrmy do jejich nabídky a co víc, u vybraných pokrmů označených logem Bez zbytečné chemie se můžete dozvědět jejich nutriční hodnoty a jste zároveň ujištěni, že dané jídlo neobsahuje konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty. Jedním z příkladů je fine diningová restaurace Triton na Václavském náměstí. „Do tohoto projektu jsme se zapojili moc rádi, zákazníci čím dál více v menu hledají zdravá a nutričně hodnotná jídla. V naší restauraci si mohou být jisti, že jídla připravujeme z čerstvých surovin a nutriční hodnotu konzultujeme s odborníky na výživu.“ Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton Restaurant, Praha.

 

Logo Bez zbytečné chemie na dveřích restaurace vás ujistí, že v menu najdete nutričně vyvážená jídla z čerstvých surovin. Vyváženě se lze najíst tedy už téměř kdekoliv, stačí jít po stopách logu CEFF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!