logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Top 5 nejžádanějších profesí v Praze: Pohostinství tam rozhodně nechybí

25. dubna 2019
Hotely 0
1218
Top 5 nejžádanějších profesí v Praze: Pohostinství tam rozhodně nechybí

Nezaměstnanost v Česku dosahuje rekordně nízkých hodnot. Tuzemský pracovní trh se tak musí potýkat s poměrně novou výzvou – poptávka po pracovní síle převyšuje nabídku. Své o tom ví i zaměstnavatelé v hlavním městě Praze. Řada firem řeší problém s obsazováním pozic IT specialistů, ale nedostatkovým zbožím jsou také pokladní nebo kurýři. A to i přes to, že se platové podmínky těchto zaměstnanců stále zlepšují – například pokladní si za poslední tři roky polepšili v průměru o celých 10 tisíc korun měsíčně. Jakých je pět nejžádanějších pracovních pozic v hlavním městě?

Většina pražských firem bojuje s citelným nedostatkem pracovníků v IT. „V posledním roce a půl můžeme sledovat skutečný boom nabídky trainee programů a pracovních stáží, kterými se zaměstnavatelé snaží vychovat vlastní specialisty na IT,“ popisuje strategii podniků Radovan Hypš, ředitel pracovního portálu jenpráce.cz, který je alternativou zavedeným pracovním portálům. „Firmy pak nemusí složitě o kvalifikované zaměstnance soupeřit na trhu práce,“ dodává. Průměrná měsíční hrubá mzda programátorů nebo techniků počítačových systémů se přitom v posledním čtvrtletí 2018 v hlavním městě pohybovala mezi 33 až 39 tisíci korun měsíčně. Ti zkušenější si však mohou vydělat až 100 tisíc korun měsíčně.

Odlišná je situace ve službách. Praha v posledních letech bojuje s nedostatkem zájemců o pracovní pozice pokladních, kurýrů nebo řidičů. Problémy hlásí i oblast gastronomie a pohostinství. Tato pracovní místa nevyžadují vyšší stupeň specializace, což je jeden z důvodů, proč je uchazeči vnímají jako špatně finančně ohodnocená. S nedostatkem pokladních se musí vypořádat především velké obchodní řetězce. Platové podmínky pokladních se přitom od roku 2015 výrazně zlepšují. Zatímco v roce 2015 byl jejich průměrný měsíční plat necelých 18 tisíc korun, v roce 2016 již překonal hranici 20 tisíc. O rok později zaznamenala mzda pokladních nejvyšší nárůst – na 26 tisíc korun. V roce 2018 jejich průměrná mzda vzrostla o další dva tisíce. „Hlavním problémem řetězců jsou jejich pracovní inzeráty. Nedokážou jimi uchazeče zaujmout a nabízená práce se pak jeví jako náročná a špatně finančně ohodnocená,“ vysvětluje příčiny Radovan Hypš a dodává: „Jenpráce.cz nabízí zaměstnavatelům pomoc, jak napsat zajímavý inzerát. Obchodní řetězce se musí zaměřit především na zaměstnanecké benefity. Kratší týdenní pracovní doba, volné vstupy na masáže nebo příslib kvalitních židlí – to vše může mít v inzerátu naprosto stěžejní význam.“

Není žádným tajemstvím, že se Češi stávají čím dál více pohodlnými. Svědčí o tom raketový nárůst ve využívání služeb, které zajišťují rozvoz jídel, doručování zásilek z e-shopů nebo také poskytovatelů osobní přepravy, které nabízejí alternativu ke klasickým taxislužbám. Ukazuje se, že kurýři a řidiči jsou stále nedostatkovým zbožím. Rostoucí konkurence na trhu s rozvozem jídla, kde nyní působí i významní mezinárodní hráči, ale vyvíjí tlak na zaměstnavatele, aby se snažili zajistit svým zaměstnancům co nejvýhodnější pracovní podmínky. „Výše odměny se podle šikovnosti kurýra a počtu odpracované doby pohybuje od 160 do 320 korun za hodinu,“ potvrzuje Ondřej Sládeček, Operations Manager společnosti Wolt, která patří mezi největší pražské rozvozce jídel. „Kurýři si ale hradí veškerou režii za své dopravní prostředky,“ dodává.

Podnikatelé v gastronomii a pohostinství řeší krizi s nedostatkem zaměstnanců dlouhodobě. Nedostává se jim kuchařů, pokojských ani recepčních. V případě kuchařů je na vině fyzická náročnost práce na krátký/dlouhý týden, nevyhovující finanční podmínky, které jsou způsobeny velkou konkurencí na poli gastronomie, i nízký počet absolventů učilišť. České restaurace a hospody často trpí nešvarem, kdy významnou část mezd zaměstnanců utváří spropitné, které si ale zaměstnanec nemůže započítat mezi příjmy, což má za následek jeho znevýhodnění ve věcech pojištění nebo při žádání banky o hypotéku. Většina kuchařů tak pracuje za minimální mzdu a v průměru se jejich platy pohybují kolem pouhých 21 tisíc korun za měsíc. Ještě horší jsou platové podmínky pomocného personálu v ubytovacích zařízeních – pokojská v Praze si vydělá v průměru necelých 17 tisíc korun měsíčně. Recepční jsou na tom s průměrnou výplatou 26 a půl tisíce viditelně lépe, práci ale musí věnovat podstatně více času. Radovan Hypš ale upozorňuje na problém, který má za následek nedostatek personálu za recepcí: „Většina ubytovacích zařízení v Praze po uchazečích logicky vyžaduje znalost minimálně jednoho, často ale více, světových jazyků. Průměrné platy tomu však neodpovídají. Potenciální zaměstnanci proto často najdou lepší a finančně výhodnější uplatnění na jiných místech. Třeba na zákaznických linkách nebo v call centrech.“

TOP 5 nejžádanějších profesí v Praze:

  1. IT specialisté a programátoři: průměrná měsíční mzda 33 – 39 tisíc korun;
  2. Pokladní: průměrná měsíční mzda 28 tisíc korun;
  3. Kurýři: průměrná měsíční mzda 29 tisíc korun;
  4. Řidiči: průměrná měsíční mzda 25 tisíc korun;
  5. Personál v gastronomii a pohostinství: průměrná měsíční mzda 21 (kuchař) / 17 (pokojská) / 26 (recepční)

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!