logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Berlín: Město nových konceptů

15. dubna 2019
Zpravodajství 0
979
Berlín: Město nových konceptů

Když jsem s kamarády a kolegy mluvila o svém výletě do hlavního města Německa, všichni byli nadšeni a dávali mi rady, kam musím rozhodně jít. Byli tam snad už všichni.

Proč? Protože Berlín je trendy! Má za sebou historii, z níž by se málokteré město vzpamatovalo tak bravurně jako on. Vznikají zde nové a nové podniky, které udávají trend v celé Evropě. A na druhé straně na každém rohu natrefíte na tradiční pivnici s několika pípami a s bramborovým salátem na nespočet způsobů.

V Berlíně začala například revoluce na trhu nealkoholických limonád a zdejší Fritz cola si dodnes drží svoje přední pozice. Popravdě jsem jiný kolový nápoj v Berlíně ani neviděla. Také se zde zrodily hipsterské kavárny a currywurst! Na ten nesmím zapomenout.

 

Tradiční hospody s neotřelými nápady

Jak už jsem uvedla, v Berlíně narazíte na klasiku na každém rohu. Hospody ctící zdejší pivařskou kulturu jsou atrakcí zejména pro zahraniční turisty. Já jsem například zažila hosty z Asie, kteří nad pečeným kolenem půl hodiny cvakali fotoaparáty a pak se do něj s odhodláním pustili.

Moje první zastávka byla v dobře zavedeném konceptu pivovaru Hofbräu München, který má své restaurační franšízy po celém světě.


Na lístku nechyběla berlínská specialita Currywurst – klobása opečená na grilu, politá kečupem a posypaná kari kořením. První currywurst údajně připravila 4. září 1949 Herta Heuwerová ve svém stánku s občerstvením v západoberlínské čtvrti Charlottenburg. A že to Němci berou opravdu vážně, tak byla v roce 2003 na tomto místě odhalena pamětní deska. Klobása se stala vyhledávaným občerstvením, u vyhlášeného stánku Konnopke’s Imbiß stojí denně na oblíbenou pochoutku fronty.

 

Tato restaurace ale necílí jenom na turisty. Místní se snaží lákat na vlastní půllitry, které si mohou v restauraci uzamknout a při každé návštěvě pít pivo ze svého krýglu.

 


Jiné restaurace zase nabídku svých piv promují přes speciální degustační palety. Za krásných deset euro…

 

Vypij a pak nám řekni, kolik nám dáš

Snad největším objevem pro mě byla vinárna Weinerei forum. Když jsme přišli, pár minut před osmou večer, neměli jsme si kam sednout. Instinkt nám ale našeptával zůstat. Všichni čekali a my jsme nevěděli na co. Na baru stálo: desetiminutová přestávka.


Když jsme se konečně dostali na řadu, barmanka nám sdělila, že se platí pouze vstupné 2 € a celý večer si do skleniček naléváš víno sám a na talíře si bereš jídlo podle svého gusta. Při odchodu na baru jenom řekneš, kolik sklenek jsi vypil a kolik talířů snědl, a zaplatíš. Žádná kontrola. Přitom za sklenku vína se platí od 2,5 do 3,5 € podle vlastního uvážení a za jídlo 5 €.
Vinárna funguje od osmi ráno a začíná jako kavárna, před osmou je to klasický podnik s vínem a každý den v osm večer se proměňuje v koncept, který ještě nemá jméno.

Prý jim to takhle funguje již dvacet let a lidé je nešidí. Zajímavé!

 

Kavárna, která má své vlastní pivo

Svět kofeinu miluji a Berlín ho miluje taky. Naneštěstí jsem kavárnu svých snů objevila hned v první den. Takže jsem pak další ani nehledala. Od rána zde nabízejí prvotřídní výběrovou kávu, vlastní pivo a piva z malých pivovarů. Na čepu mají dvanáct piv.

 


Ráno zde lidé posedávají u kávy a paradoxně u croissantů, které barista čerstvě rozmrazil a upekl v troubě… My jsme si dali to pivo i ráno, vždyť jsme na dovolené! Večer se zase podnik proměňuje v pivnici, kde místní štamgasti v útrobách podniku hrají schuffleboard. Tomu říkám celodenní využití podniku!


A nakonec jsme skončili i v nejlepší kavárně ve městě. Ta byla jako vystřižena z hipsterského katalogu. Káva dobrá. Ta sušenka o velikosti poloviny mé dlaně za 1,7 € už ne.

Hned naproti byl ale obchod se všemi raritami z NDR a majitel nám dal hned slevu, prý proto, že jsme z Prahy.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!