logo

  • Zpravodajství
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Události
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • Profily
    • Rozhovory
    • Koncepty
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Dezerty
    • Menu
  • Rady a tipy
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • O NÁS
    • Profil
    • Kontakt
    • Jak se spojit
    • Odkazy
  • V pražském podniku Dish připravují jeden z nejlepších burgerů v Evropě. Cestovatelský web Big 7...
  • Cukrářka Petra Stahlová koncem minulého roku vydala knihu Moderní veganské dezerty. Speciálně...
  • Ze slovního spojení food cost nemusíte mít husí kůži – naopak vám pomůže porozumět vašemu...
  • Druhý ročník konference 360° Travel Trends proběhne 22.2.2019 paralelně s veletrhem cestovního...

Vyjádření Ministerstva zemědělství k aktuálním kontrolám v restauracích

8. února 2019
Restaurace 0
62
Vyjádření Ministerstva zemědělství k aktuálním kontrolám v restauracích

S ohledem na nepřesnosti, které se objevují v médiích, uvádí Ministerstvo zemědělství následující informace:

Ráno (6. 2.) byl ministr Miroslav Toman informován ze strany dozorových orgánů, že existuje podezření, že některé restaurace běžně vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země. Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích. Podezření zároveň oznámil poslancům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, aby je plně o situaci informoval. V případě, že bude v některé z restaurací podezření potvrzeno, budou o tom příslušné kontrolní orgány okamžitě informovat veřejnost.

V odpoledních hodinách dostal ministr Toman informaci od Státní veterinární správy (SVS), že v rámci zesílených kontrol, zavedených v souvislosti s kauzou masa z nelegálních porážek z Polska, bylo v jedné pražské restauraci nalezeno 31 kg masa neznámého původu. Tuto informaci ministr neprodleně oznámil na tiskové konferenci i se jménem restaurace, protože jde o závažné pochybení. Bližší informace k tomuto nálezu následně zveřejnila SVS, do jejíž výlučné kompetence patří dořešení případu, a to včetně případného udělení sankce.

„Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současné chvíli nadále probíhají zesílené kontroly SVS na silnicích, v místech dodávek masa, i v restauracích a obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také provádí zesílené kontroly v obchodech a restauracích, při nichž se mj. zaměřuje na klamání spotřebitelů v případech, kdy obchodníci mohou zaměňovat původ nabízeného masa. A to přesto, že prozatím SZPI při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa.

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

Anketa

Jste pro používání bezdýmných tabákových výrobků ve vaší provozovně?



Archiv anket

Nahrávání ... Nahrávání ...

Nejčtenější zprávy

  • Konec kouření v restauracích: Zákon omezuje a obsahuje absurdity posted on Květen 31, 2017
  • Trendy 2017 pro restaurační byznys posted on Březen 3, 2017
  • Regulace sdílené ekonomiky je tady. Zacíleno na Airbnb posted on Září 4, 2017
  • Přemek Forejt: Kuchař, který udává trendy posted on Září 6, 2017
  • EET: Ruší se 3. a 4. vlna. Prozatím posted on Prosinec 16, 2017

Kalendář akcí

22. 2. 2019 360°Travel Trends, Praha

16 – 19. 2. 2019 International Horeca Meeting, Rimini

29. 5. 2019 kongres HOREKA 112, Praha

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 246 007 200
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více o využívání cookies na našich stránkách naleznete v Zásadách na ochranu osobních údajů zde.
Ok