
Ministr zemědělství tvrdí, že se problematické polské maso dostalo až do luxusních pražských restaurací, kde ho vydávali za argentinské.
„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům. O jaké podniky jde zatím blíže neřekl, podle něj však mají asijské názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.
Nakonec jmenoval pouze pražskou restauraci U Moťáka, která do pojmu luxusní restaurace nespadá. Ministr uvedl, že v ní bylo zabaveno 31 kilogramů masa, zatímco její majitel potvrdil 9 kilogramů, které se k zákazníkovi nedostalo. „Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl Roman Moťovský, jednatel restaurace serveru iROZHLAS.cz. Spolu s právníkem nyní zvažuje žalobu na ministerstvo.
Není jisté, jestli ministr bude ostatní provozovny jmenovat. Na sociální síti Twitter se mezitím rozmohla diskuze na téma: Měl být ministr konkrétní? Pokud ano, tak neměl raději ukázat na dodavatele než označovat konkrétní podniky?
„Mezi námi, hospody nekupujou maso napřímo z polských jatek. Někdo jim ho dodal. Jestli pan ministr musí mocímermo někomu likvidovat živnost, tak měl zmínit spíš dodavatele a vynechat podnik, kterej v tom je imho nevinně.“
spolumajitel Dish fine burger bistra Matouš Petráň
Jako hlavní problém ale zůstává stále převažující zájem o cenu než o kvalitu surovin u nás. Původ, způsob porážky, život – to všechno zní hezky, dokud se neobjeví položka Cena. Za všechny to uzavřela Hana Michopulu, majitelka bistra Sisters:
„V následující inscenaci uvidíte: Polákům se nasadí psí hlava, měsíc budeme jíst kuře místo hovězího(naposled to byly okurky, vzpomínáte?). Chudák z tý hospody zkrachuje. Tématu nehumánní výroba potravin, které je TAK aktuální, se úplně vyhnem. Ježíš mě to s.re!!“