logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Čtvrtina restaurací neprošla při kontrole fritovacích olejů

18. ledna 2019
Restaurace 0
805
Čtvrtina restaurací neprošla při kontrole fritovacích olejů

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyhodnotili fritovací oleje v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení za nevhodné k lidské spotřebě.

Na základě nevyhovujících výsledků kontrol v minulých letech inspektoři SZPI uskutečnili v roce 2018 kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování – primárně restaurace a provozy rychlého občerstvení – nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu.

 

 

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

 

U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Přehled všech kontrolovaných subjektů viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům akce bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozech společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!