logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Foodcast 2019: Uber Eats předpovídá, že rok 2019 bude rokem veganství

10. prosince 2018
Restaurace 0
1634
Foodcast 2019: Uber Eats předpovídá, že rok 2019 bude rokem veganství

Gastronomii dominuje trend wellness a zdraví, a na stále populárnějším a preferovanějším veganském talíři tak dostávají roli hlavních hrdinů zelenina, jedlé květy, ale například i seitan nebo u nás stále ještě exotická přísada heme. Podle nejnovější analýzy společnosti Uber Eats se veganství a vegetariánství stanou hlavním životním směrem, kterým se bude vydávat stále více Evropanů. Potvrzují to data získaná v rámci studie Foodcast 2019. Ta detailně sledovala změny, nárůsty a souvislosti ve vyhledávání jídel u téměř 200 milionů objednávek, které za posledních šest měsíců uskutečnili uživatelé aplikace Uber Eats v celé Evropě.

Příští rok se na jídelních lístcích mnohem většího počtu restaurací v celé Evropě objeví známější i exotičtější náhražky masa:

 

  1. Jedlé květy (květy brutnáku, levandule a ibišku)
  2. Jídla a nápoje z konopí (semena, mléko a čaj)
  3. Seitan (náhražka masa bohatá na proteiny)
  4. Manakiš, „manakeesh“ nebo „manakish“ (chléb z oblasti východního Středomoří)
  5. Hem/heme (sloučenina, která se používá při výrobě veganských hamburgerů a dodává jim „nezaměnitelnou masovou příchuť“)

 

V hledání alternativ jsou uživatelé Uber Eats skutečnými přeborníky – ať už mluvíme o veganech nebo flexitariánech (částeční vegetariáni). S rozšiřující se nabídkou bezmasých jídel se ale mění chutě, a tak například na popularitě zřejmě ztratí chlebovník (jackfruit), často považovaný za veganskou alternativu trhaného vepřového.

 

Na seznamu položek, u nichž data z Uber Eats predikují v příštích 12 měsících pokles, jsou přitom i takové stálice zdravého stravování, jako je matcha nebo aloe vera. Naopak návrat slaví káva jako horký nápoj, protože zájem o tzv. cold brew (studenou extrakci kávových zrn) bude klesat.

 

Nejpopulárnější potraviny v roce 2018

Spolu s předpovědí toho, co bude příští rok v rámci gastronomie tzv. „in“ a co tzv. „out“, Uber Eats Foodcast 2019 rovněž odhalil nejpopulárnější potraviny a potravinové přísady letošního roku. A i když jsou Češi obecně vnímáni v gastronomii spíš jako milovníci „tradičního jídla a velkých porcí“, zajímavou zprávou je, že objednávkám Uber Eats v České republice dominují veganské pokrmy, konkrétně s hlavní přísadou tofu. Následují je pak populární vietnamské pho, resp. jídla s hlavní přísadou česnekem, medem nebo miso (japonská sójová pasta).

 

TOP 20 nejpopulárnějších potravin a přísad v aplikaci Uber Eats za rok 2019

 

  1. Tofu
  2. Pho
  3. Česnek
  4. Med
  5. Miso
  6. Vegan
  7. Bulgur
  8. Zázvor
  9. Hummus
  10. Keto
  11. Tahini
  12. Quinoa
  13. Sriracha
  14. Paleo
  15. Bibimbap
  16. Seitan
  17. Haloumi
  18. Kimchi
  19. Heme
  20. Chia

 

 

„Protože si lidé stále víc uvědomují, jak důležité je, co jedí, můžeme očekávat, že popularita tzv. rostlinných „superpotravin“ dále poroste,“ komentuje výsledky Foodcast 2019 Jeanette Mellingerová, vedoucí uživatelského výzkumu Uber Eats, a dodává: „Jak ukazují naše data, preference jídel se soustavně vyvíjejí – a populární potraviny, jako je např. chlebovník, mohou být v roce 2019 vytlačeny jinými náhražkami masa. Stále více strávníků je navíc společensky uvědomělých, a tak původně okrajové veganství se stane mainstreamovým stravovacím stylem. Jeho podíl významně vzroste v každé zemi z pouhých několika procent a stane se životním stylem milionů lidí. Mimochodem, údaje o vyhledávání prováděném zákazníky rovněž ukazují, že díky doručovacím aplikacím, jako je Uber Eats, se doručování jídla, používané dříve hlavně pro víkendové povyražení, rychle mění ve stále významnější součást našeho každodenního stravování,“ uzavírá Jeanette Mellingerová.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!