logo

  • Zpravodajství
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Události
    • Domácí akce
    • Zahraniční akce
  • Profily
    • Rozhovory
    • Koncepty
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Dezerty
    • Menu
  • Rady a tipy
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • O NÁS
    • Profil
    • Kontakt
    • Jak se spojit
    • Odkazy
  • V pražském podniku Dish připravují jeden z nejlepších burgerů v Evropě. Cestovatelský web Big 7...
  • Cukrářka Petra Stahlová koncem minulého roku vydala knihu Moderní veganské dezerty. Speciálně...
  • Ze slovního spojení food cost nemusíte mít husí kůži – naopak vám pomůže porozumět vašemu...
  • Druhý ročník konference 360° Travel Trends proběhne 22.2.2019 paralelně s veletrhem cestovního...

VÍNO – POSTEL – MIKULOV

5. prosince 2018
Hotely 0
187

Pouhá tři slova stačí k pochopení konceptu penzionu Štajnhaus. Je to jednoduché a originální.

Začněme slovem posledním. Mikulov. Město s dominantou zámku na hranici s Rakouskem má své kouzlo a jedinečnost. Leží mezi Chráněnou krajinnou oblastí Pálava, která byla organizací UNESCO zařazena do mezinárodní sítě biosférických rezervací, a Lednicko-valtickým areálem, který je od roku 1996 zapsán do Seznamu světového dědictví UNESCO. Malebná krajina Pálavy však poskytuje další potěšení. Jen zapřisáhlý abstinent by tu neochutnal z nepřeberné nabídky malých vinařství. Ten koncept říká jasně: v jednoduchosti je krása a ke spokojenosti hosta postačí prostý luxus. Co to je? Třeba jen vnímat krásu krajiny, architektury a plnými doušky si té krásy jen tak užívat. Mnoho hostů to ocení, nebojte se!

 

Zdi, které píší příběhy

Penzion Štajnhaus se nachází ve staré židovské čtvrti Mikulova. Bělostný dům má renesančně-barokní jádro a stál tu již na konci 16. století. Když roku 1926 vypukl v celé židovské čtvrti požár, byl dům částečně poničen a následně rekonstruován. Současný majitel Petr Štajner dům odkoupil a v průběhu let 2014–2017 dům zrekonstruoval do dnešní podoby. Čím ho dům zaujal? „Upoutal mne zejména tím, jak se u něho podařilo dochovat původní historické prvky a materiály. Sice byl celkově v žalostném stavu, teklo střechou, byly poškozené trámové stropy, narušené zdivo, ale původní ráz byl zachován. Prvotním záměrem bylo takový krásný dům zachránit a ke koupi jsem se rozhodl velice rychle. Myšlenka vybudovat penzion logicky následovala,“ říká Petr Štajner.

Pustit se do rekonstrukce historické památky je vždy časově i finančně velmi náročné. Navíc Petr Štajner k rekonstrukci přistupoval velmi zodpovědně a detailně. Nechal si například udělat rozbor původních omítek, spolupracoval s památkáři, chtěl tak jako oni dům zachránit a provést kvalitní rekonstrukci s respektem k jeho historii. „Překvapilo mě, kolikrát jsme se museli vracet téměř na začátek, přepracovávat architektonický návrh, detaily, často celý projekt. Neustále se objevovaly nové skutečnosti, nacházeli jsme původní konstrukce, zazděné okenní otvory, nové úrovně podlah.“

I Jan Hora, architekt ze studia ORA, které se na rekonstrukci podílelo, upozorňuje na nevypočitatelnost rekonstrukcí. „Můžete mít všechno perfektně vymyšlené a druhý den na stavbě zjistíte, že všechno je jinak. Tady jsme ale vstoupili do procesu, když už stavba prakticky začala. Hodně věcí se kreslilo a překreslovalo za běhu. Ve zdivu se dalo číst strašně moc příběhů.“ A co je na domě nejvíce překvapilo? „Co se skrývalo pod omítkami. Někdy jsme se zkratkovitě rozhodovali prvky obnovit, někdy jsme je nechali, ať je objeví někdo v budoucnu.“

 

Moderní stylově čistý interiér

Když vstoupíte do domu a stoupáte úzkým schodištěm vzhůru, historie na vás dýchá ze všech stran. Otevřete-li dveře do jednoho z pokojů, ocitnete se v moderním stylově čistém pokoji. Každý z prostorů je unikátní, ať už jde o pokoje zařízené minimalistickým stylem se spoustou hravých detailů, chodby a sklepení nebo dvorek s malou hospodářskou budovou. „Šlo o prosté obydlí, nikdy to nebyl honosný dům. Chtěli jsme tuhle askezi vyjádřit nějakým současným jazykem. Nechtěli jsme, aby zde bylo cokoliv navíc. Dům sám o sobě je poutavou kulisou. Luxusem někdy může být umět vypnout a nenechat se rozptýlit hloupostmi,“ vysvětluje přístup architektů Jan Hora.

Ne vždy se pohled na věc investora shoduje s představou architektů. Tady však k neshodám nedošlo, ba naopak. „S architekty jsme si porozuměli již na prvním společném sezení. Líbila se mi jejich předchozí práce, tak jsem je kontaktoval a velice rychle jsme se dohodli. Věděli jsme, že projekt představuje krásnou příležitost a že musíme přistupovat k návrhu opatrně. Odvedli na celém projektu neskutečný objem práce a prokázali velikou míru talentu i schopnost velkého nasazení.“

Petr Štajner není z oboru, dokonce ani nepochází z Mikulova. Jezdil sem však často za vínem a na kolo. Zalíbilo se mu v tomto kraji a pitoreskní dům byl důvodem pustit se do oboru hotelnictví. Už od začátku chtěl vybudovat něco, co se bude od běžných penzionů lišit. „Ukázat hostům krásu památkově chráněného domu, umožnit jim, aby se nechali pohltit jeho středověkou atmosférou a bohatou historií. Dům je v Mikulově, v pálavské oblasti, s jejími skvělými víny. I proto je náš slogan velice stručný: VÍNO – POSTEL – MIKULOV.“

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Související články:

Zlepšete svou on-line reputaci. Víme, jak na to! GDPR: Jste připraveni? 16. HOREKA 112: Sršte nápady a povede se to! Jak přilákat kongresovou turistiku i do regionů ČR?

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

Anketa

Jste pro používání bezdýmných tabákových výrobků ve vaší provozovně?



Archiv anket

Nahrávání ... Nahrávání ...

Nejčtenější zprávy

  • Konec kouření v restauracích: Zákon omezuje a obsahuje absurdity posted on Květen 31, 2017
  • Trendy 2017 pro restaurační byznys posted on Březen 3, 2017
  • Regulace sdílené ekonomiky je tady. Zacíleno na Airbnb posted on Září 4, 2017
  • Přemek Forejt: Kuchař, který udává trendy posted on Září 6, 2017
  • EET: Ruší se 3. a 4. vlna. Prozatím posted on Prosinec 16, 2017

Kalendář akcí

22. 2. 2019 360°Travel Trends, Praha

16 – 19. 2. 2019 International Horeca Meeting, Rimini

29. 5. 2019 kongres HOREKA 112, Praha

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 246 007 200
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Daniela Krnáčová
tel.: +420 720 038 155
e-mail: daniela.krnacova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více o využívání cookies na našich stránkách naleznete v Zásadách na ochranu osobních údajů zde.
Ok