logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Veřejné stravování má své medailisty

19. listopadu 2018
Restaurace 0
1460
Veřejné stravování má své medailisty

Vaření ve světě závodních, školních či nemocničních jídelen nebo v domovech sociální péče patřilo dlouhou dobu k přehlíženým disciplínám. V posledních pár letech se dostává tato kategorie stravování do stále většího centra zájmu strávníků i odborné gastronomické veřejnosti. Svědčí o tom i první ročník soutěže Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování, kterou uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro všechny kuchaře a kuchařky ze všech typů hromadného stravování.

 

V průběhu víkendu 10. – 11. 11. 2018 se v prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách utkaly o titul Nejlepší kuchař roku ve společném stravování více než tři desítky soutěžících. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích navržených tak, aby byla soutěž otevřena kuchařům ze všech typů zařízení společného stravování, ať už vaří pro děti ve školce, pro školáky, pro zaměstnance firem, pacienty v nemocnicích nebo pro klienty v domovech seniorů: nejchutnější svačinky v mateřských školkách, nejchutnější hlavní pokrm v základních školách, nejlepší racionální hlavní pokrm a nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+.  Výkony soutěžících posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců Asociace kuchařů a cukrářů (včetně prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece), zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a zástupců laické veřejnosti. Dále byli v porotě zástupci partnerských firem Country Life, Hofmann Bohemia a Vodňanská drůbež.

Sobota patřila světu školních kuchyní – v mateřských i základních školách. Smyslem kategorie Nejchutnější svačinky v mateřských školkách bylo ukázat, jak velká péče se věnuje se stravování dětí malých dětí a jak se tato pozornost promítá i do doplňkových jídel, jako jsou svačiny a přesnídávky. Soutěžní komisaři hodnotili nejen chutnost, ale i pestrost a výživou hodnotu pokrmů. A výkony kuchařských týmů ze školek v této kategorii příjemně překvapily. Stejně tak dokázaly kuchařky ze základních škol, že špatná pověst školních jídelen, kterou si jako celek vysloužily v minulosti, již dnes je mnohde jen takovým nespravedlivě omílaným klišé. A že některé týmy ze školních jídelen dokážou i ve výrazně omezených podmínkách světa školních jídelen předvádět výkony hodné kuchařů ze špičkových restaurací.

Z vítězství v kategorii Nejchutnější svačinky v mateřských školách se radovalo kuchařské duo z 23. MŠ Plzeň. Na druhém místě se umístil tým MŠ Petrohrad, bronzová medaile putovala k týmu MŠ Nové Město na Moravě. Ostatní soutěžní týmy skončily na 4. místě (22. MŠ Plzeň, MŠ Valdice, MŠ Brno, MŠ Luže, MŠ Svratouch, MŠ Přeštice, 51 MŠ Plzeň).

V kategorii základních škol zvítězila Centrální školní jídelna Třebíč, z 2. místa se radovala ZŠ Valašské Klobouky, ze 3. místa 4. ZŠ Plzeň, na 4. místě skončily F-Gastro catering zařízení školního stravování, s.r.o., Vrchlabí, Centrální školní jídelna Lovosice, ZŠ Králíky, ZŠ Svitavy, Základní škola Plasy/Plzeň – sever, a dva týmy, které do soutěže nasadila jídelna ZŠ Český Brod.

 

Druhý den patřil kategoriím Nejlepší racionální pokrm a Nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+. Smyslem těchto kategorií bylo ukázat, že ve společném stravování lze i s limitovanou stravovací jednotkou uvařit pokrmy, které jsou chutné, odpovídají současným trendům na stravování, jsou dobře stravitelné a nutričně bohaté. Obě kategorie měly jako téma českou klasiku – chutně, zdravě a sezónně.

V kategorii Nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+ zvítězila Petra Zavoralová (Domov U Anežky, Luštěnice), z 2. místa se radoval předseda Staré gardy AKC ČR Jiří Eichner, 3. místo obsadila Václava Hlaváčová (Domov u Anežky, Benátky nad Jizerou). 4. Místo odborná porota udělila Bohumilu Palounkovi (Restaurace U Bohouše, Česká Lípa), Ivo Vidličkovi (Domov Korýtko, Ostrava); Haně Cábové; Rudolfovi Trskovi; Jaroslavě Svobodové (Domov pro seniory Osoblaha); Ivaně Králové (Centrum sociální pomoci, Vodňany); Petrovi Zeťkovi, (Jihoměstská sociální); Martině Krtičkové; Tomášovi Hudečkovi (DS Kociánka Brno).

V kategorii Nejlepší racionální hlavní pokrm se z prvního místa radovala Kateřina Gáborová (Odborný léčebný ústav Paseka), z druhého Martina Krtičková, na třetím místě se umístil Jan Mazaný (Rehabilitační ústav Kladruby) a na 4. místě Ivo Vidlička, který se pustil do soutěže hned ve dvou kategoriích (druhou odvážnou byla Martina Krtičková).

Po celou dobu byly k dispozici v prostorách Makro akademie také stánky partnerů (Vodňanské kuře, Hofmann Bohemia, Tropico, Drana, AG Foods, Šmakoun), na kterých probíhaly ochutnávky nápojů i pokrmů. Velkou pozornost vzbudily degustace konfitovaného kachního prsa a čtvrtky, zlatého kuřete připraveného metodou sous vide – výrobků společnosti Vodňanské kuře. Firma Country Life měla na svém stánku mnoho zdravých receptů a odborný časopis DOBROTY, který je orientovaný na trendové zdravé vaření z rostlinných BIO produktů a zdravý životní styl.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!