
Již více než rok platí zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací. Dvakrát se přitom objevila snaha absolutní zákaz zjemnit. Návrhy však neprošly.
Zákon podporují tři čtvrtiny veřejnosti. „Dvacet osm procent kuřáků je silně proti tomu, že se nesmí kouřit v restauracích. Lidí, kterým to opravdu silně vadí, je jen 12 procent,“ řekl Radek Jalůvka ze společnosti Ipsos, jenž na průzkumu spolupracoval s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy. Podporu zákazu v průzkumu vyjádřilo 71 %.
Počet kuřáků se díky zákazu nesnížil
Hlavním argumentem pro zavedení byla ochrana zdraví, protože i pouze vdechování kouře z cigaret škodí. Zákon začal platit před létem, a tak nastal nevyhnutelný problém. Před hospodami se vytvářely hloučky kouřících lidí, jejichž přítomnost obtěžovala občany bydlící nad těmito podniky.
Kuřáků je v České republice přibližně čtvrtina a zákon na ně jistý dopad měl. Nepřestali kvůli němu kouřit, ale uvědomili si, že svým kouřením omezují nekuřáky. V loňském průzkumu to přiznalo 41 % kuřáků, zatímco před šesti lety pouhých 28 %.
Prodej cigaret v České republice dlouhodobě mírně klesá, tento trend se ale zavedením zákazu nijak nezměnil. Stojí za ním každoroční růst spotřební daně a jeho promítnutí do ceny cigaret. „Efektivita zákazu kouření je tedy diskutabilní. Snížení objemů prodeje po zavedení zákazu jsme nezaznamenali. Pokud už k nějakému přijetí nové legislativy dojde, měla by být postavena na principech lepší regulace. To znamená, že by měla být založena na předem ověřených faktech a otevřeném dialogu napříč společností a její dopady by měly být proporční,“ vysvětluje Jiří Hauptmann, ředitel pro vnější vztahy společnosti JT International.
Hospody nezavřely, přežívají
Mírná většina provozovatelů malých restaurací nesouhlasí s protikuřáckým zákonem. Více než 60 % provozoven neposkytujících jídlo očekávalo negativní dopad zákona. U těch, které nabízejí pokrmy, je to jen 30 %, říkal průzkum dopadů protikuřáckého zákona na malé hospody Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR) v rámci platformy Moje restaurace.
Zákaz kouření nepatří mezi hlavní bariéry podnikání provozovatelů malých restaurací. Polovina majitelů stravovacích zařízení vidí největší překážky v byrokracii a nedostatku personálu, problém v zákazu kouření reflektuje 18 % z nich. Z průzkumu rovněž vyplývá, že čím větší dělá restaurace obrat, o to více se kloní k zákazu kouření, naopak provozovny s minimálním obratem jsou proti zákazu kouření.
Podle společnosti JTI zavřela v důsledku zákazu kouření maximálně dvě procenta provozoven. Mezitím se však otevřely nové podniky, takže celkem ubylo pouze 1,3 % provozoven. „Větší problém pro trh je v tuto chvíli pokles počtu hostů. Tím trpí hlavně hospody v menších městech a obcích, které byly kuřácké před zákazem kouření,“ dodává Jiří Hauptman.