logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Lanýže, dýně, zvěřina, houby – jaké podzimní suroviny si vychutnat?

5. listopadu 2018
Restaurace 0
1194
Lanýže, dýně, zvěřina, houby – jaké podzimní suroviny si vychutnat?

Spolu s podzimem přichází spousta sezonních surovin, které stojí za to. Na které z nich nezapomenout? Představí je a poradí vám šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru Jan Punčochář.

Podzim přináší spoustu jedinečných surovin. Znáte například lanýže a víte, proč je neopomenout? Přinášíme pět hlavních sezonních pochoutek, které byste neměli na podzim minout.

Lanýže

Chuť lanýžů je naprosto jedinečná a v gastronomii nenahraditelná. Jedná se o houbu, kterou oceňují kuchaři na celém světě. Lanýže můžeme najít i u nás, nejčastěji se však dovážejí z Francie. Potřebují ke svému růstu vhodné podmínky a nejlépe se jim daří u kořenů stromů. K hledání lanýžů se používají speciálně vycvičení psi a prasata, kteří je dokážou objevit v době ideální zralosti, tedy když je jejich aroma nejsilnější. Jako „diamanty kuchyně“ jsou lanýže označovány nejen kvůli vysoké ceně, ale především kvůli nenahraditelné chuti. Od Jana Punčocháře si můžete vychutnat lanýže v restauraci Grand Cru v zajímavé kombinaci. V rámci speciální nabídky si můžete objednat ravioly plněné žloutky s bílými lanýži.

 

Dýně

Mezi podzimní sezonní suroviny neodmyslitelně patří dýně. Pokud si je nemůžete vypěstovat sami na zahrádce kvůli nedostatku místa, kupujte je raději od místních farmářů, aby plody nebyly stříkané chemií. Takovou dýni si pak můžete zapéct i s její chutnou slupkou.

Zvěřina

Zvěřinové hody budou brzy v plném proudu. Zajděte třeba právě do Grand Cru vychutnat si srnčí, jehněčí, mufloní, dančí či jelení maso. „U nás v restauraci vždy jde o zvířata, která byla ulovena ve volné přírodě. Díky tomu má maso nejen vynikající výživnou hodnotu, ale i charakteristickou vůni a chuť,“ prozradil šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Někdy však můžete narazit na maso, které pochází z chovných farem, kde jsou zejména jeleni a daňci krmeni speciálními granulemi. Je proto dobré informovat se o původu zvěřiny, jelikož má velký vliv na kvalitu masa.

Houby

S přicházejícím chladem houbařská sezona pomalu končí. Houby jsou však nezastupitelnou surovinou, která skvěle doplní podzimní pokrmy a zpestří jejich chuť. „Pokud jste měli štěstí na dobrý úlovek, nezapomeňte houby nasušit, abyste je mohli používat celou zimu. Skvěle doplní polévku a čerstvé se dají připravit i jako součást hlavních chodů,“ radí Jan Punčochář.

Kořenová zelenina

Samozřejmou součástí podzimních pokrmů by měla být kořenová zelenina, které se v našich podmínkách skvěle daří. Kupujte si ideálně tu, jež pochází z vašeho blízkého okolí. I přestože kořenová zelenina má delší životnost, je zbytečné si kupovat mrkev například ze Španělska. Pokud nakoupíte kvalitní, čerstvé suroviny z vašeho okolí, můžete si snadno zjistit jejich původ. Specifická chuť mrkve nebo celeru skvěle doplní váš pokrm. Mrkev můžete například jen upéct a servírovat jako lehkou podzimní přílohu k vašemu oblíbenému jídlu.

 

Podzimní pokrmy si můžete vychutnat také v uznávané restauraci Grand Cru v centru Prahy, jejíž jedinečná menu připravuje oceňovaný šéfkuchař restaurace Jan Punčochář. Podzimní suroviny najdete i ve zdejším obědovém menu.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!