logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Rémi Decroix si vaří pro radost. A má plno!

17. října 2018
Rozhovory 0
3448
Rémi Decroix si vaří pro radost. A má plno!

Co bych si tak dnes dal? Rostou houby, co kdybych udělal terinu? Tak začínají úvahy Rémiho Decroix nad přípravou menu. Své francouzské speciality nabízí ve vsi na Vysočině. Bistrot de Papa má pořád plno.

Cesta do vesnice Horní Dubenky vede přes kopce a lesy, projíždíte krásnou krajinou, kde ještě nedávno nebylo lehké najít hospodu, kde by se člověk mohl najíst. Nechce se vám věřit, že si za chvíli budete pochutnávat na francouzské kuchyni, že si tu budete moci objednat žabí stehýnka či šneky. Stačí se však v Horních Dubenkách vydat k rybníku, vejít červenými vraty do staré usedlosti a projít kuchyní, kde vás přivítá usměvavý Rémi Decroix. Hostina může začít.

 

Jak se Francouz ocitne v tak trochu zapomenutém kraji, jakým je Vysočina?

Jak jsem se ocitl na konci světa? Ten příběh je pořád stejný. Přijel jsem do České republiky na konci 90. let a začal pracovat ve francouzské restauraci v Praze, kde jsem potkal svou budoucí ženu. Spolu jsme se pak vrátili na pět let do Francie, aby tam moje žena mohla dostudovat práva. Ale od prvního okamžiku jsem věděl, že se sem chci vrátit, že je mi tu dobře. Po návratu jsem pokračoval v práci v Praze a moje žena jako správná Češka zatoužila po chalupě. Tak jsem otevřel internet a hledal. Tento dům nás zaujal, jeli jsme se sem podívat a bylo rozhodnuto.

 

A příběh, jak se z chalupy na víkend stane vyhlášené bistro?

Najednou se nám do Prahy chtělo vracet čím dál méně. Tak jsme se rozhodli, že tu budeme bydlet, ale bylo potřeba trochu pracovat. V nedalekém městečku Počátky jsme si najali starou cukrárnu. Pak nás tam majitel nechtěl, tak jsme odešli. Měli jsme mnoho nabídek, ale nám bylo jasné, že chceme dělat něco tady, v tomto domě, který se nám nejvíce podobá.

 

Tak jste otevřeli dveře svého domu ostatním…

Být doma a dělat svou práci je pro mě zcela přirozené. Na začátku jsme mysleli, že k nám cestu najde nanejvýš deset lidí, teď to vidíte sama. Naším cílem nikdy nebylo otevřít velkou restauraci, chtěli jsme a chceme, aby se tu lidé cítili dobře, jako doma. Chodí k nám přes kuchyni, je jim k dispozici naše zahrada. Nabízíme příjemné prostředí, které je nám blízké, a chceme, aby si ho hosté také užili. Jsou prostě součástí tohoto domu.

 

Hosté se tu mohou i ubytovat.

Začali jsme náš pokoj občas pronajímat ještě předtím, než jsme otevřeli bistro. Teď je zamluvený na šest měsíců dopředu. V České republice, pokud řídíte, nesmíte pít alkohol. Nabídli jsme tedy našim hostům i možnost užít si a vychutnat vše bez jakéhokoliv omezení. A ujalo se to.

 

Vraťme se ale k vašim počátkům v Počátkách.

Před těmi sedmi lety k nám do cukrárny na náměstí lidé nejprve chodili ze zvědavosti. Zašli na čokoládový dort, okoukli to… Když jsme tam končili, chodilo k nám sedmdesát lidí. Nabízeli jsme něco odlišného, dobrého. A lidi to zajímalo.

 

Nedívali se na vás místní s nedůvěrou?

Možná trochu ze začátku. Zvědavost jim ale nedala a francouzská kuchyně tu má zvuk. Uvědomili si, že jsme součástí života v tomto kraji. Dnes už neříkají, že jdou do Bistrot de Papa, ale že jdou k Francouzovi.

 

Vy jste v Počátkách pořádali i francouzské trhy…

V Počátkách na náměstí je podobná atmosféra jako ve Francii, je tam kostel, obchůdky… Přišlo nám to jako dobrý nápad, stánek s vínem, s uzeninami, se sýrem, šneky… atmosféru by podbarvovala hudba, hrál by se pétanque…. Chtěli jsme se prostě bavit. První den jsme otevírali kolem šesté hodiny a prodavači vypadali trochu vyděšeně. „Co tady budeme tři dny dělat?“ říkali. Protože ve tři čtvrtě na šest tady nebyla ani noha. Nakonec trhy navštívilo pět tisíc lidí. Ve městečku, které má 2500 obyvatel. Během trhů vždy vládla skvělá a družná atmosféra. Ještě dnes se tady o nich mluví.

 Více se dočtete v novém čísle HOREKY

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!