logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Unikát: český barman bral na MS hned dvě medaile

16. října 2018
Bary 0
2176
Unikát: český barman bral na MS hned dvě medaile

Po minulém týdnu má české barmanství svou „nezlatou“ Ester Ledeckou. Na koktejlovém mistrovství světa pořádaném Mezinárodní barmanskou asociací v estonském Tallinnu totiž zazářil český reprezentant Martin Vogeltanz, který vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili ve zcela odlišných barmanských stylech.

Barmani se většinou specializují na jeden ze dvou základních směrů tohoto oboru – klasické barmanství, nebo flairové (exhibiční) barmanství. Prvně jmenovaní se soustředí zejména na chuť a vůni výsledného drinku, jeho nápaditý servis, vymýšlení netradičních ingrediencí nebo precizní pracovní postupy zahrnující například přesné odměřování surovin či čistotu na barovém pultu. Pro flairové barmany je naopak důležitá hlavně show – házení s lahvemi i šejkry za doprovodu hlasité hudby a vymýšlení co nejobtížnějších triků.

Plzeňský barman Martin Vogeltanz se loni na základě celoročních soutěžních výsledků stal Barmanem roku ČR v obou zmíněných stylech a vysloužil si tak právo startovat na letošních World Cocktail Championships pořádaných Mezinárodní barmanskou asociací IBA. Jako jediný z reprezentantů 56 zemí nastoupil v klasice i flairu.

Nejdříve v klasice v kategorii Bartender’s Choice, kdy soutěžící může do receptury koktejlu zahrnout jednu home made surovinu. Našel jen jednoho přemožitele a stal se tak prvním vicemistrem světa v této kategorii.

„Zaměřil jsem se na vytvoření drinku bohaté chuti a dlouhotrvající aftertaste. Čerstvost mu dodala bazalka, kořenitost zase citronová tráva. Důležité bylo použití sirupu z byliny vonokvětky, což je asijská obdoba našeho bezového květu,“ vysvětluje Martin Vogeltanz.

Ve flairu pak postoupil ze skupiny do finále, po něm nakonec bral bronzovou pozici. „Svou sestavu jsem intenzivně trénoval poslední dva měsíce každý den, alespoň desetkrát po sobě. Ve skupině mi body za technickou chybu kvůli nervozitě odečítali pouze jednou, ve finále dvakrát. Měl jsem nadrilováno,“ hodnotí.

Historie koktejlových mistrovství světa nepamatuje účastníka, který by startoval v klasice i flairu najednou a umístil se na medailových pozicích. „Martin po vyhlášení výsledků přijímal nekonečné množství gratulací. Přestože nezískal zlato, byl za hrdinu mistrovství. Jeho výkon vyvolal velmi emotivní atmosféru v dobrém slova smyslu,“ říká prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský a upozorňuje na to, že s loňskou zlatou medailí Jana Tesky se Česká republika chlubí ziskem kompletní medailové sbírky v pouhých dvou letech. „To je opravdový unikát, který nás právem řadí k barmanské světové špičce,“ těší Aleše Svojanovského.

Martin Vogeltanz už jednou na koktejlovém mistrovství světa zaznamenal úspěch – v roce 2013 získal ve stylu klasik bronzovou medaili. 37letý barman z Plzně vede vlastní barmanskou agenturu a spolupracuje se společností Stock Plzeň-Božkov s.r.o., pro kterou například vymýšlí koktejly nebo zajišťuje barmanská vystoupení na různých eventech.

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!