logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Jak servírovat steak?

11. října 2018
Recepty 0
2621
Jak servírovat steak?

K dokonalému steaku vede dlouhá cesta. Samotný pokrm však není pouze steak – pokud ho budete servírovat se správnými ingrediencemi, právě ony mohou podtrhnout dokonalou chuť masa. K dobrému jídlu patří i dobré pití. Jaké víno nejlépe pasuje ke steaku, případně co si dát jako digestiv? Servírováním steaků vás provede Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

 

Kvalitní suroviny jsou vždy základ úspěchu. Platí to jak o mase, které na steak využijete, tak i o přílohách, omáčce, se kterou byste chtěli steak servírovat, tak i o nápoji, který si s jídlem budete vychutnávat. Foodpairing, tedy vhodná kombinace jídla a pití platí i u steaků. Správně vybranými nápoji můžete podtrhnout chuť pokrmu. V opačném případě naopak jídlu chuťově zbytečně ublížit.

 

Jaké přílohy se ke steakům hodí?

„Kombinací steaků a příloh je nespočet. Základem jsou kvalitní vybrané suroviny. Je vhodné steak odlehčit čerstvou zeleninou.“ Radí šéfkuchař Peter Halák z Pohostince Karlín a přináší pár tipů na jednoduché přílohy.

Grilované batáty

3 oloupané a vysušené velké batáty
3 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
Sůl

Předehřejte venkovní gril na střední teplotu kolem 180°C. Než se nahřeje, nakrájejte batáty na tenké plátky, položte je do hluboké mísy, přidejte olej, posolte a promíchejte. Potřete mřížku grilu olejem a umístěte na ni plátky batátů. Překryjte a nechte 5 minut grilovat. Otočte batáty, přikryjte a nechte je grilovat do změknutí zhruba dalších 5 minut.

Citrnovo-zázvorový špenát

2 lžíce olivového oleje
1 lžíci oškrábaného nastrouhaného čerstvého zázvoru
700 g čerstvého špenátu
Půl lžičky soli
Čtvrt lžičky čerstvě umletého pepře
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Rozpalte olej v hluboké pánvi, přidejte zázvor a míchejte, dokud nezačne vonět (zhruba po 30 vteřinách). Postupně přidávejte špenát, s první várkou přidejte i sůl a pepř. Povařte, občasně promíchejte, dokud špenát nezvadne, zhruba za 3 až 4 minuty. Odstraňte z vařiče a vmíchejte čerstvou citrónovou šťávu.

„Ke steaku si samozřejmě můžete dát i klasičtější přílohy, jako je například bramborová kaše, pečené brambory či lehký zeleninový salát s dobrou zálivkou. Chuď může vhodně doplnit i sos podávaný s masem. Klasický francouzský Bearnaise, známé Barbecue nebo třeba Holandská omáčka skvěle doplní dobrý steak s přílohou. Nezapomeňte je připravovat s předstihem, ať vám steak nestydne,“ doporučuje Peter Halák z Pohostince Karlín.

Vinné párování

„Čím je steak syrovější, tím více se k němu hodí mladší vína.“ Radí Peter Halák. Mladý cabernet sauvignon či lehčí malbec skvěle podtrhnou chuť steaku a dodají mu lehkou, jemnou chuť. Čím je steak tučnější, tím více robustní víno potřebuje. K rib-eye steaku se budou skvěle hodit vína z Rhonské oblasti nebo těžký syrah. Správně spárované víno dokáže udělat z celkového kulinářského zážitku zázraky.

Grilovaný steak skvěle doplní například toto Chianti Colli Senesi 2013 od Vittoria Innocentiho, který je uznávanou toskánskou ikonou. Toto suché Chianti se vyznačuje zvláštními animálními tóny s vůní tabáku, díky čemuž podtrhuje chuť steaků. V chuti najdete vyzrálé lesní ovoce a závěrem pak výraznější tříslovinu. Podávejte ho při teplotě zhruba 17°.

 

Digestiv

Po vydatném jídle je dobré si dát digestiv. Pomůže vám lépe pokrm strávit, aby vám nebylo těžko. Vhodné jsou zejména bylinné likéry či pálenky, které zažívání zaručeně pomohou. Pokud je však nemáte po ruce, můžete sáhnout po tmavých destilátech, jako například po kvalitní whisky, cognacu či rumu.

Vyzkoušet můžete například skvělou blatenskou pálenku Baron ze zralých hrušek, která se pyšní zlatou medailí z uznávané soutěže v San Franciscu, která oceňuje výjimečnou kvalitu destilátů.

 

Jestliže si zatím sami na dobrý steak netroufnete, anebo hledáte inspiraci s čím steak spárovat, nechte si poradit v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat. Na kvalitním steaku si doslova smlsnete například v Pohostinci Karlín, který najdete kousek od Karlínského náměstí v Pobřežní ulici. Podávají zde prvotřídní steaky nejen z masa od českých chovatelů, ale také z hovězího Black Angus (hovězí maso jihoamerického skotu). Každé poledne si můžete objednat také stařený hovězí ořech. Pro rezervaci a více informací o Pohostinci navštivte stránky www.karlin.pohostinec.cz.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!