
Kavárenský řetězec Lagarto ze severu Čech opět povyrostl. Během posledních měsíců se udály skutečnosti, které celému ryze českému řetězci svědčí. Osamostatnil se.
Kroky vedoucí k samostatnému životu vedly přes vlastní pražírnu kávy, která produkuje všem kavárnám Lagarto výběrovou kávu. Dalším bylo otevření nové pobočky v Chomutově, která je zatím největším počinem v oblasti designu. Na nové provozovně je vidět moderní styl, který osloví místní i návštěvníky z ostatních koutů země. Lagarto tvoří prostory, které učí sever Čech gastronomicky žít a užívat si volných chvil plnými kávovými doušky.
Jan Hawelka zakladatel a majitel Lagarto udělal velký krok a kromě vlastní kávy vybudoval Lagarto Cake Factory, tedy cukrářskou výrobnu, která nyní zásobuje všechny provozy, ale také soukromé oslavy a příležitosti na severu Čech. Dorty a zákusky dle moderních trendů baví celý tým výrobny, ale také stále vracející se klienty. Ani v nehostinném severu Čech se nebojí sáhnout do kapsy, když vědí, že si objednaný produkt vychutnají bez výhrad. Dokonce s povýšením chuťových smyslů. Navíc Lagarto oficiálně zajišťuje v Deli a nové pobočce v Chomutově prosecco servis pod záštitou Prosekárny.
V čele Lagarto Cake Factory stojí Dominika Tesařová, šéfcukrářka. Dominika čerpá inspiraci sama v sobě, ale také z mezinárodních festivalů, které díky Honzovi Hawelkovi absolvuje. Hranice v gastronomii neexistují, ať už jde o krajové či státní. I ten nejtalentovanější člověk může pocházet z nejskromnějších poměrů. Důležité je mít cíl a cesta k němu, aby daného člověka bavila a naplňovala. Jen v srpnu 2018 prošlo kavárnami Lagarto rekordních 130.000 zákazníků.
Proč se Lagartu tak daří? Je to díky vizi Jana Hawelky, který posouvá gastronomii na severu kupředu. Cílí na všechny generace bez rozdílu. Ukazuje cukrařinu takovou, která baví celý svět. Ceny nastavuje v reálném měřítku. Nebere ohled na kraj. Posouvá gastronomické myšlení. Ctí kvalitu surovin a vytříbenou práci jednotlivých pracovníků. Navíc své zaměstnance neustále školí a motivuje. Je důležité mít cíl a vědomostní naplnění.
V zatím jediné nekavárně Deli Lagarto Most se jídelní menu pěkně transformuje ve stylu luxusních bister. Kvalita a servírování pokrmů přeskočí mnoho velkoměstských podniků.
Už nyní se můžeme těšit, kam další růst již mladistvého Lagarta povede. Jedno je jisté, stárnutí Lagartu chuťově svědčí. Dospívání jistě opět gastronomicky překvapí.