
Přinášíme vám tipy a triky, jak spolehlivě rozeznáte, která zelenina je dobrá a která má to nejlepší již za sebou. Více se dočtete také v nové Horece.
- Jak urychlit zrání banánů a avokáda
Vložte je do pytlíku, nejlépe papírového, s jablky, které produkují hodně etylenu.
- Jak zastavit zrání plně zralé plodiny
Vložte ji do lednice. Platí to ale pouze na krátkou dobu a lepší se je toho vyvarovat, protože ztrácí na kvalitě.
- Jak skladovat saláty
Rozeberte je na listy, promyjte a dobře usušte. Pak je vložte do nádoby, přikryjte vlhkou utěrkou a vložte do lednice. Utěrka musí být vždy vlhká.
- Pórek
Nebojte se pórku, který je řezaný shora. To, že z něj byly strhávány listy, zjistíte tak, že se podíváte na spodek.
- Pomeranče i ostatní citrusy
Zde platí: čím těžší, tím šťavnatější. Podezřele tvrdé a v poměru k velikosti lehké většinou již mají sušší dužninu.
- Jak sladovat víno
Opět je nejlepší je omýt, vysušit a uložit do lednice.
- Brambory
Nebojte se klíčků, ty můžete tolerovat až do délky 3 mm. Stává se to zejména u pozdních brambor – ty by měly mít co nejnižší výkyvy teplot, jsou náchylné i na otlaky.
- Květák
Listy otrhejte až při zpracování, chrání květák před znehodnocením.
- Bylinky
Hned je proberte a vadné kousky vyhoďte. Pak je seřízněte jako kytku, vložte stonkem do vody a skladujte v chladu.