logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Vinaři již začali se sklizní. Na její hodnocení je ale ještě brzy

29. srpna 2018
Zpravodajství 0
1011
Vinaři již začali se sklizní. Na její hodnocení je ale ještě brzy

Tento rok může být úroda hroznů velmi překvapivá, protože v minulých letech vinohradníci ještě nezažili podobné podmínky předcházející sklizni. Kvalitu i množství ještě může ovlivnit počasí v průběhu dozrávání hroznů a také podzimní sklizeň.

Aktuální množství a zdravotní stav úrody posuzují vinaři jako velmi dobrý. Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT, uvedl: „Se sklizní pomalu začínáme, přesto si netroufám hodnotit ani množství a ani kvalitu. Počty hroznů ve vinicích ukazují na vysokou úrodu. O té však rozhodne až jejich hmotnost.“

Současné horké a suché léto způsobuje nedostatek vody ve vinicích a to se projevuje na jejich stavu. Zejména na suchých stanovištích jsou nyní hrozny povadlé a někde i s drobnými bobulemi. Hodně bude záležet na případných srážkách do začátku sklizně. Rozdíly v dozrávání bílého a červeného vína upřesňuje Josef Svoboda: „Příznivé podmínky teplého léta se jistě co do kvality pozitivně projeví zejména u modrých odrůd. Bílé odrůdy u nás běžně dozrávají v době, kdy jsou už chladné noci a ještě teplé dny. V té době vzniká nám známý charakter moravských vín. Letos tomu bude jinak alespoň u dříve dozrávajících odrůd, a tak je to pro nás trochu neznámá situace. Na hodnocení kvality je tedy brzy.“

Letošní průběh vegetace je specifický a vymyká se všemu, co vinohradníci pamatují. V BOHEMIA SEKTU se již se sběrem začalo rekordně brzy, a to již 16. 8. odrůdou Muškát moravský. Hned po něm bude následovat Müller Thurgau. „V minulých letech jsme vždy potřebovali 60 až 65 kalendářních dnů na sklizeň veškeré úrody. Očekáváme, že tomu bude letos stejně,“ doplnil průběh budoucí sklizně Josef Svoboda, vinohradnický manažer.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!