logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

ČR je přes čtyři sta minipivovarů. Jaký druh piva se vyrábí nejčastěji?

9. srpna 2018
Zpravodajství 0
1979
ČR je přes čtyři sta minipivovarů. Jaký druh piva se vyrábí nejčastěji?

Popularita minipivovarů je v České republice velmi vysoko a nevypadá to, že by měla v budoucích letech klesnout. Naopak – bude-li trend pokračovat, brzy jich počet překročí magickou hranici pěti set. V roce 2017 jich přibylo 50 a v současné době je jich více než 400. Průměrně tak v naší zemi vzniká jeden minipivovar týdně.

Pivovarníci volají po zjednodušení administrativy

Českomoravský svaz minipivovarů uvedl, že výroba piva v minipivovarech tvoří přibližně 2 % z celkového výstavu na českém trhu. Velkým přáním pivovarníků je zjednodušení administrativy – zejména pak možnost platby spotřební daně paušálně po měsíci a zrušení povinnosti každoročního prokazování ekonomické stability.

Pracovník minipivovaru se administrativním záležitostem věnuje přes 40 dní ročně a změna legislativy by proto byla velmi vítaná. V roce 2017 minipivovary odvedly na spotřební dani téměř 58 milionů korun.

Minipivovary rády experimentují

Jaké pivo plní pivní tanky  nejčastěji? V loňském roce to byly především svrchně kvašená piva typu Ale. Pivovarníci si oblíbili zejména druhy American Pale Ale a Indian Pale Ale. Desítky minipivovarů zase nepoužívají typické cylindrokónické tanky – místo nich pivo dozrává v sudech po koňaku či jiném alkoholu. Dalším trendem jsou sour beer – kyselá piva. A samozřejmě se stále vaří „klasika“ – ve většině minipivovarů nachází využití především ležácké tanky.

Z minipivovaru pivovarem

Dle zákona může minipivovar vyrobit maximálně 10 tisíc hektolitrů piva. V případě větší produkce již nemůže používat označení minipivovar a stává se z něj klasický pivovar. Jedním z podniků, které zaznamenaly velmi rychlý růst, je například pivovar Koníček z Vojkovic.

Popularita minipivovarů však není doménou České republiky. Přibývá jich také v dalších evropských zemích i ve světě. V budoucnu by jich mělo přibývat ještě více než doposud.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!