logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Joël Robuchon očima Radka Davida

7. srpna 2018
Restaurace 0
1426
Joël Robuchon očima Radka Davida

Letošní rok je ve znamení odchodů legend. Nejprve Paul Bocuse, pak Anthony Bourdain a v pondělí Joël Robuchon.

Povězme si něco o této legendě. Robuchon byl nejvlivnějším francouzským šéfkuchařem a globálním šéfkuchařem, který měl mnoho restaurací po světě. Ve své kuchyni byl známý jako neúprosný perfekcionista.  Říkal, že neexistuje žádná taková věc, jako  dokonalé jídlo.

Narodil se 7.4. 1945 v Poitiers ve Francii. V 15 letech nastoupil jako učeň do hotelu Relais de Poitiers, kde začínal jako cukrář. Ve věku 21 let nastoupil do výcviku „Compagnon du Tour de France“, což mu umožnilo cestovat po celé zemi a učit se různé regionální recepty a techniky vaření.

Ve 29 letech byl hlavním šéfkuchařem v hotelu Concorde La Fayette, kde velel kuchařské brigádě o 90 členech, kteří vařili přes tisíce jídel denně.

Ve 31 letech mu bylo uděleno ocenění Meilleur Ouvrier de France (nejlepší francouzský řemeslník). Toto ocenění je velice vážené a uctívané. Mají ho všechny legendy.

V roce 1981 otevřel restauraci Jamin. První rok získal první hvězdu v průvodci Michelin, následující rok další a ve třetím roku třetí. Tři roky, tři hvězdy, to se v tu dobu nikomu v dějinách gastronomie nepodařilo. Vařili v ní i tehdy neznámý kuchaři – Gordon Ramsay, Eric Ripert a Michael Caines. 

V roce 1989 byl názván „šéfem století“ dle Gault Millau.

Po více než deset let měla jeho restaurace velký úspěch. V roce 1994 ji přestěhoval do ulice Raymond Poincaré a začala nést jeho jméno. Restaurace „Joel Robuchon“ byla zapsána v International Herald Tribune jako „Nejlepší restaurace na světě“.

V roce 1995 viděl mnoho svých vrstevníků umírat na stres a srdeční záchvaty. Odešel proto do důchodu ve věku 50 let. V letech 1996 až 1999 vařil v televizi na kanálu TF1 Cuisinez com un grand chef a pak na France 3 pořad Bon appétit bien.

Tenhle člověk v důchodu nevydržel a připravil koncept L’Atelier Joel Robuchon. Místo s otevřenou kuchyní, kde se hosté okamžitě cítí pohodlně, daleko od klasických restaurací. Ve francouzském a zahraničním tisku, vítají návrat tohoto velkého francouzského šéfkuchaře!

Úspěch společnosti L’Atelier de Paris, kterou otevřel v roce 2003, vedl k rozvoji konceptu L’Atelier na všech kontinentech: Las Vegas v roce 2005, New York, Londýn a Hongkong v roce 2006, Taipei v roce 2009, Publicis Drugstore v roce 2010 a v Singapuru v roce 2011.

Napsal mnoho kuchařských knih, předsedal výboru pro Larousse Gastronomique a soutěže Bocuse d´Or.
Byl uznávaným svobodným zednářem, jmenovitě Grande Loge Nationale Française.

V jedno období získal celkově 32 Michelinských hvězd. Podívejte se na stránky, kolik měl restaurací. Letos v červnu uzavřel 3 hvězdičkovou restaurace Joel Robuchon a 2 hvězdičkovou L’Atelier de Joel Robuchon v Singapuru.

V každé ze svých restaurací po celém světě zůstal Joël Robuchon věrný svým zásadám. Výběr vynikajících surovin, jednoduchá, ale dokonalá příprava, nezaměnitelná chuť.

Jeho bramborová kaše je nezapomenutelná. Kdy na 1 kg brambor dával 454 g másla, 60 ml mléka a sůl na chuť. Je geniální.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!