
Letošní rok je ve znamení odchodů legend. Nejprve Paul Bocuse, pak Anthony Bourdain a v pondělí Joël Robuchon.
Povězme si něco o této legendě. Robuchon byl nejvlivnějším francouzským šéfkuchařem a globálním šéfkuchařem, který měl mnoho restaurací po světě. Ve své kuchyni byl známý jako neúprosný perfekcionista. Říkal, že neexistuje žádná taková věc, jako dokonalé jídlo.
Narodil se 7.4. 1945 v Poitiers ve Francii. V 15 letech nastoupil jako učeň do hotelu Relais de Poitiers, kde začínal jako cukrář. Ve věku 21 let nastoupil do výcviku „Compagnon du Tour de France“, což mu umožnilo cestovat po celé zemi a učit se různé regionální recepty a techniky vaření.
Ve 29 letech byl hlavním šéfkuchařem v hotelu Concorde La Fayette, kde velel kuchařské brigádě o 90 členech, kteří vařili přes tisíce jídel denně.
Ve 31 letech mu bylo uděleno ocenění Meilleur Ouvrier de France (nejlepší francouzský řemeslník). Toto ocenění je velice vážené a uctívané. Mají ho všechny legendy.
V roce 1981 otevřel restauraci Jamin. První rok získal první hvězdu v průvodci Michelin, následující rok další a ve třetím roku třetí. Tři roky, tři hvězdy, to se v tu dobu nikomu v dějinách gastronomie nepodařilo. Vařili v ní i tehdy neznámý kuchaři – Gordon Ramsay, Eric Ripert a Michael Caines.
V roce 1989 byl názván „šéfem století“ dle Gault Millau.
Po více než deset let měla jeho restaurace velký úspěch. V roce 1994 ji přestěhoval do ulice Raymond Poincaré a začala nést jeho jméno. Restaurace „Joel Robuchon“ byla zapsána v International Herald Tribune jako „Nejlepší restaurace na světě“.
V roce 1995 viděl mnoho svých vrstevníků umírat na stres a srdeční záchvaty. Odešel proto do důchodu ve věku 50 let. V letech 1996 až 1999 vařil v televizi na kanálu TF1 Cuisinez com un grand chef a pak na France 3 pořad Bon appétit bien.
Tenhle člověk v důchodu nevydržel a připravil koncept L’Atelier Joel Robuchon. Místo s otevřenou kuchyní, kde se hosté okamžitě cítí pohodlně, daleko od klasických restaurací. Ve francouzském a zahraničním tisku, vítají návrat tohoto velkého francouzského šéfkuchaře!
Úspěch společnosti L’Atelier de Paris, kterou otevřel v roce 2003, vedl k rozvoji konceptu L’Atelier na všech kontinentech: Las Vegas v roce 2005, New York, Londýn a Hongkong v roce 2006, Taipei v roce 2009, Publicis Drugstore v roce 2010 a v Singapuru v roce 2011.
Napsal mnoho kuchařských knih, předsedal výboru pro Larousse Gastronomique a soutěže Bocuse d´Or.
Byl uznávaným svobodným zednářem, jmenovitě Grande Loge Nationale Française.
V jedno období získal celkově 32 Michelinských hvězd. Podívejte se na stránky, kolik měl restaurací. Letos v červnu uzavřel 3 hvězdičkovou restaurace Joel Robuchon a 2 hvězdičkovou L’Atelier de Joel Robuchon v Singapuru.
V každé ze svých restaurací po celém světě zůstal Joël Robuchon věrný svým zásadám. Výběr vynikajících surovin, jednoduchá, ale dokonalá příprava, nezaměnitelná chuť.
Jeho bramborová kaše je nezapomenutelná. Kdy na 1 kg brambor dával 454 g másla, 60 ml mléka a sůl na chuť. Je geniální.