logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Burčáky startujou již zítra

31. července 2018
Zpravodajství 0
1052
Burčáky startujou již zítra

Letošní rok je teplotně nadprůměrný, a to se odráží i na kvalitě a zralosti hroznů. Na základě toho budeme moci ochutnat první burčák již 1. srpna, jak je dáno zákonem. Obvykle jsou hrozny okolo začátku srpna ještě tvrdé a nekonzumovatelné, ale letošní ročník je v tomto směru výjimečný.

Moravští vinaři čekají na 1. srpna. Zákon hovoří jasně: částečně zkvašený mošt lze nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení. „Ten, kdo by chtěl burčák neboli částečně zkvašený mošt prodávat dříve, porušil by zákon. Tento rok je výjimečný, obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé,“ sděluje Martin Půček za Svaz vinařů a dodává: „Zatím nemám informace, že by už tento týden docházelo ke sběru hroznů. Pokud ano, jsou to jen jednotlivci. Cukernatost u hroznů na první burčák u prvních odrůd je ještě nedostatečná, podle našich zjištění pouze v ojedinělých izolovaných lokalitách dosahují některé odrůdy kolem 16°NM což po přidání cukru, v souladu s legislativou, by mohlo být pro burčák použitelné. Sběry spíše začnou probíhat až příští týden.“ Jako první se budou sklízet odrůdy Irsai Oliver, Solaris a následovat bude Můškát moravský.

Vegetace je dopředu přibližně o 2-3 týdny.„Zdravotní stav hroznů je nyní výborný, stejně tak ani sucho zatím není zásadní problém. Násada hroznů je nyní také výborná, ale do hlavní sklizně je ještě více než měsíc,“ komentuje aktuální stav na vinicích Martin Půček za Svaz vinařů a dodává: „Celkově lze nyní říci, že pokud nedojde k velkému výkyvu počasí, mohla by být úroda nadprůměrná, co se týká množství na hodnocení kvality ročníku si ještě musíme počkat.“

Burčák a zákon

Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Smí se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu daného kalendářního roku. Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!