logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

V gastronomii a cestovním ruchu rostou dynamičtěji mzdy nízkopříjmovým profesím

23. července 2018
Lidské zdroje 0
1917
V gastronomii a cestovním ruchu rostou dynamičtěji mzdy nízkopříjmovým profesím

Cestovní ruch a gastronomické služby zaměstnávají v České republice stále více lidí. Příliv zahraničních turistů neklesá a výrazně roste zájem o vnitrostátní cestování. Zvládají letos firmy letní sezónu zvládnout, způsobuje nedostatek lidí růst mezd?

Počet zahraničních turistů směřujících do České republiky roste, v loňském roce jich podle ČSÚ přijelo o 850 tisíc více než v roce předchozím. Výrazně posiluje i domácí turistika, která loni podle cestovních kanceláří rostla o 15 až 20 %. To znamená, že tyto služby potřebují stále více lidí. To v oboru, který se s fluktuací a nedostatkem zaměstnanců potýká téměř trvale, znamená v současné situaci prakticky nulové reálné nezaměstnanosti velký problém.

Které obory nejvíce chybějí a kde

Zatímco počet nabídek stále roste, zájem o nabízená místa se snižuje. To je situace v mnoha oborech, ale pro zvládnutí letošního sezónního náporu mnoho firem a podnikatelů v gastronomii a cestovním ruchu zvýšilo nabídku brigádnických míst i finanční ohodnocení. A tak, i když právě tyto služby zaznamenávají v mezioborovém porovnání největší počet reakcí od potenciálních zájemců, letos nebylo obsazení volných míst vůbec jednoduché. Pracovní portál Profesia.cz registroval nejvíce nabídek na místa číšníků, kuchařů a recepčních, často sháněli i pomocné kuchaře, barmany a pokojské. Největší ohlas zájemců kromě atraktivních zaměstnaní jako letuška/steward zaznamenali na místa recepčních, číšníků, pokojských nebo prodejců zájezdů v cestovních kancelářích.

Z pohledu regionů bylo nejvíce nabídek samozřejmě v Praze, a to téměř 42 %. S odstupem následují kraje Plzeňský (10,5 %) a Královehradecký (7 %), nejméně nabídek je na Vysočině (méně než 1 %). Největší zájem o nabízené pozice byl v posledním roce v Jihočeském a Zlínském kraji, nejmenší překvapivě nebyl v Praze, ale na Vysočině a v Libereckém kraji.

 

Jak je to se mzdami

Stejně jako ve většině jiných oborů, i zde mzdy rostou. A tak zatímco v roce 2015 byla průměrná hrubá mzda v těchto oborech 18 770 Kč, letos to je téměř 20 700 Kč. Celkem výrazný růst průměrné mzdy způsobuje i to, že dynamičtěji roste ohodnocení nejnižším příjmovým skupinám, jak to ilustruje porovnání mezd šéfkuchaře a pomocného kuchaře v grafu.

Ale stále platí, že finanční ohodnocení je v těchto oborech poměrně nízké. Výjimkou jsou samozřejmě platy špičkových šéfkuchařů, ale ti „běžní“ si v průměru přijdou na necelých 33 000 Kč, barman na 20 000 Kč a pomocný kuchař na 16 500 Kč. V oboru cestovního ruchu je průměrné finanční ohodnocení průvodce 25 750 Kč, správce ubytovacího zařízení si vydělá 21 000 Kč a animátor necelých 24 000 Kč.

 

Graf – vývoj příjmů šéfkuchaře a pomocného kuchaře v letech 2015-2018

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!