
Lisabonská tržnice Mercado da Ribeira se před pěti lety přeměnila ve vyhlášený gastronomický stánek. Time Out Market Lisboa je jedním z největších gurmánských restauračních prostorů a velkým turistickým lákadlem.
Když se 18. května 2014 otevřely dveře prvním zákazníkům Time Out Marketu, měla již tržnice Mercado da Ribeira za sebou dlouhou historii. Část haly v dnešní podobě byla postavena podle návrhu Frederica Ressana Garcii a slavnostně inaugurována první den roku 1882. Jenže brzy nato, roku 1893, vypukl na tržišti velký požár, který zničil celé jeho východní křídlo. Mercado da Ribeira pak prošlo mnoha úpravami a většinu času sloužilo svému účelu – místní tu prodávali své výpěstky a výrobky. Zásluhu na oživení tržiště a přeměnu na gastronomický stánek mají především osvícení městští zastupitelé, kteří tomuto místu chtěli dát novou tvář. Zalíbil se jim projekt novinářů z portugalské franšízy britského cestovatelského časopisu Time Out. Díky nim se z obyčejné tržnice stal vyhlášený gastronomický stánek, kam denně proudí davy lidí – turisté i místní.
To nejlepší z města pod jednou střechou
Tržnice se nachází u řeky Tejo pod jednou z nejstarších lisabonských čtvrtí Bairro Alto. Stánek vedle stánku nabízí ty nejlepší uzeniny, kvalitní sýry, nasolenou sušenou tresku neboli bacalhau, samozřejmě i další ryby a plody moře. Můžete si tu dát tapas, tatarské bifteky z masa i ryb, sendviče. Místo tu je i na asijskou kuchyni, sushi či pizzu a hamburgery. A nelze opomenout portugalské dezerty, tradiční lisabonské koláčky pastéis de nata s pudinkovým krémem posypané cukrem a skořicí nebo zmrzlinu Santini. Stánky s pitím nabízejí čerstvé džusy, pivo a na typické Vinho Verde (lehké, jemně perlivé víno z portugalského severu), si můžete zajít do jednoho z vinných barů. Nabízené zboží je různorodé, princip je stejný – nabídnout to nejlepší pod jednou střechou. V čele tržnice se vyjímají stánky, kde své speciality nabízejí známí portugalští kuchaři, z nichž někteří jsou ověnčeni michelinskými hvězdami. Za sympatickou cenu tu můžete ochutnat kuchyni Alexandra Silvy, Miguela Castra e Silvy, Henriqua Sá Pessoy či jediné ženské zástupkyně Marlene Vieiry. Vše podstatné se však odehrává uprostřed haly u velkých dřevěných stolů. U nich si pochutnávají, ochutnávají a sdělují své gastronomické zážitky turisté ze všech koutů světa spolu s místními. Vlastně je to taková přátelská a družná multikulti kantýna.
Více si přečtete v nové HORECE.