logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Sezona hrášku i okurek je zrychlená, sucho ovlivnilo kvalitu

25. června 2018
Restaurace 0
1311
Sezona hrášku i okurek je zrychlená, sucho ovlivnilo kvalitu

Letošní sezóna zpracování zeleniny je kvůli počasí výrazně zrychlená – o týden až 14 dní. Právě vrcholí sezóna zpracování zeleniny v závodě Hamé v Bzenci (okres Hodonín), největším českém výrobci konzervované zeleniny, a závodě AGRIMEX u Prahy, který je zase největším tuzemským výrobcem zmrazené zeleniny. V Bzenci mimo zpracování hrášku navíc nyní zahájili i výrobu známých nakládaných okurek. V obou závodech jednou naplno na tři směny sedm dní v týdnu.

„Bohaté srážky, které v minulém týdnu zasáhly podstatnou část našeho území, zelenině výrazně pomohly, přišlo to za pět minut dvanáct. I tak odhadujeme výnosy hrášku o čtvrtinu až polovinu nižší, než je obvyklé, protože rostliny nenasadily horní patro. Navíc je vše výrazně zrychlené, proti loňskému taktéž teplému a suchému roku máme sklizeň hrášku ještě minimálně o další týden dříve. Urychlená je i další zelenina,“ popisuje Michal Slezáček, ředitel závodu Hamé v Bzenci, kde se vyrábí zelenina i známé značky Znojmia. Hrášek je v Bzenci zpracováván jako čerstvá surovina a odebírá se z bezprostředního okolí závodu od místních moravských pěstitelů. „Rok co rok je obtížnější tyto suroviny z Česka získat, protože osevní plochy těchto plodin se zmenšují. Uvidíme, jak se bude nadále vyvíjet počasí, kdyby pokračovalo sucho, tak by byla letošní sklizeň vážně ohrožena,“ vysvětluje Michal Slezáček.

Závod v červnu začal zpracovávat také nejdůležitější a v tuzemsku nejoblíbenější nakládanou zeleninu – okurky, které se budou vyrábět pravděpodobně až do září.  V průběhu léta se k nim pak v bzeneckém závodě přidají další druhy zeleniny, jako jsou papriky, cibulky nebo feferonky. AGRIMEX začne v červnu zpracovávat petrželovou nať a také červený rybíz. „Náš závod do začátku června zvládnul zpracovat čerstvý špenát, který odebíráme od zemědělců na Litoměřicku. Jejich úrodu zachránil fakt, že mají pole pod závlahami. Dlouhodobé teplé a suché počasí ale způsobilo, že špenát dozrál v podstatě najednou na většině polí, což náš závod i zemědělce tlačilo k maximálními výkonu při sklizni a zpracování,“ popisuje zakladatel AGRIMEX Ryszard Nemoudry.

 

Středoevropské centrum pro zpracování zeleniny

„Poptávka po naší nakládané zelenině dlouhodobě roste, letos jsme zase navýšili plán výroby na více než 30 000 tun sterilované zeleniny.  Od června prakticky až do října tak jedeme non stop na tři směny. Náš závod v Bzenci nyní dokončuje výraznou modernizaci, včetně vybudování nových výrobních hal a nových strojů, která díky investicím 100 milionů korun umožní výrazné navýšení kapacity až o 20 % a další zkvalitnějí výroby sterilované zeleniny,“ doplňuje Michal Slezáček.

Díky modernizaci závodu se mohou zaměstnanci těšit na nové zázemí, včetně jídelny. V areálu závodu také vyrostly dvě nové haly, kde se bude očišťovat a zpracovávat zelenina. A rychlejší, kvalitnější a efektivnější sterilaci zeleniny zajistí čtyři moderní autoklávy.

Okurky Znojmia se již dlouhé roky vyrábí v tradičním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle receptury, kterou si výrobce Hamé pečlivě chrání a na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Proto není důvod cokoliv měnit. Tyto prémiové výrobky Hamé vyváží například na Slovensko, do Švýcarska, Kanady nebo USA. Hamé tak znovu potvrdilo svou pozici největšího tuzemského producenta této křupavé delikatesy.

 

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!